Az utóbbi napokban megérkezett az igazi téli időjárás, és ezzel együtt a csúszós, lefagyott utak, és a köd. Ilyenkor persze megváltoznak az útviszonyok is. Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő szerint ilyenkor sokkal óvatosabban és körültekintőbben kell vezetni. Enélkül sokkal több baleset történhet. A rendőrök is ezt mondják, illetve azt, hogy a szélsőséges időjárásban, aki teheti, maradjon otthon, vagy legalábbis válassza a tömegközlekedést.

A téli időjárási körülmények, mint például a hideg idő, a köd, a lefagyott, csúszós utak, a korai sötétedés könnyen vezethetnek balesetekhez. Ez különösen igaz akkor, ha a sofőrök nem elég óvatosak, és nem tartják be az előírásokat.

Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő szerint ilyenkor elengedhetetlen a megszokottnál is körültekintőbb vezetés, és az, hogy az autót alkalmassá tegyük a téli közlekedésre.

Forrás: Pirelli

A legfontosabb a magunk, és az autó felkészítése. Bár magyarországon a téligumi használata nem kötelező, de jó, ha van, bizonyos helyeken kifejezetten ajánlott is. Teljesen másképp viselkedik az autó kereke csúszós úton, akár pár centis hótakaróban, ha el van látva téligumival.

A szakember ugyanilyen fontosnak gondolja, mindig legyen az autóban ablakmosó, illetve, hogy a lámpák tiszták legyenek. Télen ugyanis reggel 7-kor még sötét van, délután fél 5-kor pedig már sötét van.

"Ezért ügyeni kell arra, hogy soha ne közlekedjünk kiégett lámpával. Az ablaktörlő működőképessége, fagyálló folyadékkal való ellátása szintén fontos a jó látási viszonyok érdekében" - mondja. Azt is hozzá teszi, hogy ilyenkor érdemes a megszokottnál jóval óvatosabban, körültekinőbben, higgadtabban vezetni.

"A legtöbb sofőr hajlamos rutinból vezetni, a szokásos módszerekkel, és esetenként figyelmen kívül hagyni a megváltozott útviszonyokat, látási körülményeket, megnövekedett féktávolságot, és ha például a semességhatár 60 km/óra, továbbra is kihasználja ezt, és maximális sebességgel vezet, holott ez a téli időszakban akár felére is csökkenhet, természetesen a forgalomtól is függően.

Szerinte különösen a hosszabb utak előtt fontos, hogy az ember előre tájékozódjon, olvasson híreket, figyelje az időjárásjelentést, és ennek megfelelően készítse fel az autóját, és saját magát a várható útviszonyokra.

Forrás: Shutterstock

"Téli időszakban néhány fok eltérés is döntő jelentősségű lehet a vezetési módszerek megválasztásában. Ha például az adott területen plusz két-három fok van, elképzelhető, hogy néhány településsel távolabb fagypont alatt van a hőmérséklet, amivel szintén érdemes számolni. A

rutintalan vezetők számára pedig ilyenkor különösképpen ajánlott a vezetéstechnikai tréningeken való részvétel, ahol hozzászoktatják magukat, és autójukat az ilyenkor szükséges óvatosabb, finomabb mozdulatokhoz  

- mondja.

Érdemes az autóban tartani pár kiló homokot vagy sódert, illetve egy lapátot, a csúszós útak leszórása céljából, emellett jó, ha van nálunk egy vontatókötél, ha a saját, illetve mások autója árokba csúszna. Végül kiemelten fontos, hogy legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, műszaki segítségkérés, vagy szükség esetén a rendőrök, mentősök értesítése miatt"

- teszi hozzá Lovas Károly.

Összeroncsolódott autó a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A kocsi megcsúszott a nedves úton, átszakította a szalagkorlátot, majd egy oszlopnak csapódott. Az autó két utasát a tűzoltók szabadították ki a roncsból, egyikük életveszélyesen megsérült. (illusztráció)Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Hajdú-Bihar megyei rendőrök közleményükben ők is arra hívják fel a figyelmethogy mindenki , fokozottan óvatosan vezessen, az időjárási körülményekkez alkalmazkodva. Külön kiemelték, hogy vegyük fel a többi közlekedő tempóját, még akkor is, ha az lassabb az általunk megszokottnál, ügyeljünk a megnövekedett féktávolságra, fokozottan vegyük figyelembe az előzési szabályokat. Fontos emellett, hogy tartsuk tisztán az ablakokat, köd esetén használjunk ködfényszórót, és ónos eső esetén, ha nem muszáj, ne induljunk útnak se gyalog, sem autóval. Ha elkerülhetetlen, hogy kimenjünk, inkább tömegközlekedési eszközzel tegyük, az ilyenkor biztonságosabb.

A Köpönyeg időjárás-előrejelző oldal szerint,

bár a következő napokban a hőmérséklet néhány fokkal magasabb lehet, és napközben elérheti a 6-7 fokot is, éjszakai fagyokra azonban továbbra is érdemes számítani.