Egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, ami arra utal, hogy az omikron klinikai lefolyása lényegesen enyhébb - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjúban beszélt a koronavírus mutációjáról, a negyedik oltásról, a gyógyszerellátásról, valamint a szociális szféra támogatásáról is.

A 4. hullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron – mondta a miniszter a mutációval kapcsolatosan. Rámutatott:

a variánst Afrika déli részén, november végén mutatták ki, és hihetetlenül gyorsan terjedt el az egész világon.

A vírus duplázódási ideje 2-3 nap, ami Magyarországon is egyre inkább megmutatkozik – ismertette.

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltás utáni 4. hónapban elindul a védettség csökkenése.

A 3. oltás után a védettség ismét 90% fölé emelkedik, tehát a 3. oltás életmentő

- hangsúlyozta a tárcavezető.

A negyedik oltás kérdésére úgy reagált, hogy augusztusban nagyon sokan felvették a 3. oltást, de azóta is eltelt több hónap, tehát indokolt a 4. oltás. Mint mondta, elsősorban azoknak a 60 év feletti honfitársainknak ajánlják, akiknek van társbetegségük, például a hipertónia vagy a diabetes. Arra a hírre, hogy fennakadás van az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásával kapcsolatban, úgy reagált: folyamatosan érkeznek az újabb és az újabb vakcinaadagok, és nem tud semmilyen fennakadásról.

Prof. Dr. Kásler Miklós a gyógyszerellátás biztosítása és a feltételek javítása kapcsán úgy nyilatkozott: húsz betegségcsoport vonatkozásában 28 gyógyszert fogadott be a gyógyszerhatóság.

Magyarország ismételten a legrövidebb időn belül a legkorszerűbb gyógyszereket biztosítja a betegek számára

- mutatott rá a miniszter. Hozzátette: komoly hangsúlyt fektet a kormány arra, hogy a kistelepüléseken is azonnal elérhető legyen a gyógyszertár és a gyógyszer.

A szociális szektorban dolgozók január elsején életbe lépő 20%-os béremelésével kapcsolatban emlékeztetett: ha ezt a mostani pénzüket a 2010-zel összevetjük, akkor 170%-kal emelkedett a jövedelmük.

A gyermekekkel és a szociálisan rászoruló emberekkel foglalkozó honfitársaink erkölcsi, valamint anyagi megbecsülése rendkívül fontos – mondta a miniszter, aki az egyházak szociális szerepvállalását úgy foglalta össze, hogy az egyháznak 2000 éves tradíciója van az elesettek, támogatásra szorulók megsegítésében. Az a hozzáállás, a szemlélet, a megértés, az együttérzés, a támogatás belső lelki kényszere az egyház részéről biztosított, és nem pótolható semmivel – zárta a beszélgetést a miniszter.