Márki-Zay Péter szerint a gyermekvédelmi népszavazás aberrált

Vágólapra másolva!
Vasárnap esti Facebook-előadást tartott Márki-Zay Péter, ezúttal nem egyedül, hanem sajtósa kérdezgette. Gyurcsány jelöltje - nem különösebben meglepő - felmondta Gyurcsány teljes programját, megint csak. A keleti oltóanyagok szidalmazásától kezdve a gyermekvédelmi törvény elutasításáig. Szerinte a kérdések (így maga a népszavazás is) aberráltak. De kampányolt a baloldali jelölt az élelmiszerárstop ellen is. 
Vágólapra másolva!

Sok újat nem mondott Márki-Zay a hét eleji ATV-interjúhoz képest: akkor derült ki, hogy Surányi Györgyöt is Márki-Zay nyakára ültette Gyurcsány. (Mint ismert: 2009-ben, amikor Gyurcsánynak tarthatatlan volt a helyzete és lemondott, először Surányi volt a jelöltje önmaga helyett, de az MSZP hagyományos, régi szárnya ezt megakadályozta. Ekkor jött Bajnai Gordon és lett a baloldal új miniszterelnöke.)

Hogy Surányit szalonképesebbé tegye, Márki-Zay azt hazudta, hogy Antall József jegybankelnökéről van szó. Közismert: az SZDSZ-szel kötött paktum miatt lett Surányi a Nemzeti Bank elnöke, és maga Antall József váltotta le.

Most Márki-Zay megismételte, hogy a Bokros-Surányi-megszorítások közismert közgazdásza, a volt bankár is ott van körülötte (felette, hogy pontosítsunk).

A vasárnap esti szónoklat két érdekes pontja: a kínai oltóanyag ellen hergelt, szerinte a kínaiak nem is tesztelték rendesen, satöbbi, satöbbi. (Mint ismert: a WHO is engedélyezte.) A Gyurcsány vezette baloldal korábban hosszú hónapokon át kampányolt az oltás ellen. Egyik tanácsadójuk el is árulta, hogy miért: ha nagyobb lesz az egészségügyi gond, az a baloldalnak kedvezne. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa lett a szakértője, azaz Gyurcsány egyik legfontosabb emberét tette meg egészségügyi szakértőnek.

A másik tipikus baloldali téma: a gyermekvédelmi népszavazás elleni kampányolás. Márki-Zay egész egyszerűen aberráltnak nevezte a kérdéseket. A gyermekek életét, biztonságát, egészségét védő kérdéseket.

Ezen kívül megtámadta a árstopot, szerinte a csirkefarhát árát sem kellett volna csökkenteni, és idézte Bod Péter Ákost, aki szerint a hatósági árstop olyan, mintha tollseprűvel akarnánk a vizet megállítani. Azaz, Márki-Zay szerint nem helyes, hogy a magyar kormány harcol az infláció ellen és hét alapvető élelmiszer árát befagyasztotta.