Karácsony Gergely megint a buszsávot használta, hogy ne kelljen órákig dugóban ülnie - videó

Karácsony Gergely ismét a buszsávban
Vágólapra másolva!
Egy újabb felháborodott olvasónk küldte el szerkesztőségünkhöz azt a videót, amely nemrégen készült, és ismét bizonyítja, hogy Karácsony Gergely a közlekedési dugók okozta kaotikus helyzeten viszonylag könnyedén túlteszi magát, autója ugyanis megint a buszsávot használja. A korábbi botrányos eset után sofőrje most is gond nélkül használta az Erzsébet hídi buszsávot. A pesti emberek - éppen Karácsony dilettáns döntései miatt, az értelmetlen biciklisávok vagy éppen a tervezetlen feltúrások miatt - órákig ülhetnek kocsijukban az elviselhetetlen dugókban, Karácsony Gergely viszont ezt másképp oldja meg. Szabálytalanul, a buszsávban, és mind kiderült: rendszeresen.
Vágólapra másolva!

Egyik olvasónk a szerkesztőségünkhöz eljuttatott egy videót, amely nemrég készült, és jól látható, ahogyan a főpolgármestert szállító (a sajtóban már többször bemutatott) autó folyamatosan a buszsávban közlekedik, miközben a munkába igyekvő autósok a hídon várakoznak. Karácsony Gergely ahhoz képest, hogy a legutóbbi hosszas magyarázkodás után sem vállalta a felelősséget, majd fegyelmit adott a saját sofőrjének, ismét a buszsávban közlekedik.

Túl azon, hogy intézkedéseivel a fővárosban közlekedési káoszt idézett elő, a jelek szerint továbbra sem hajlandó a KRESZ előírásainak betartására, és a buszsávban rövidíti meg az amúgy elviselhetetlenül hosszú menetidőt.

Korábban nem emlékezett rá, hogy a buszsávot használta

Korábban elképesztő magyarázatot adott Karácsony Gergely főpolgármester arra a videóra, amit az Origo mutatott be, és amelyen az látszódik, hogy a buszsávban közlekedik a szolgálati kocsija.

- így reagált Karácsony Gergely a Mediaworks Hírcentrumának arra a kérdésére, hogy többször is előfordult-e, hogy rövidítés céljából a buszsávot használták szolgálati autójával. A főpolgármester akkor felháborítónak nevezte sofőrje szabálysértését, illetve azt is elárulta, hogy az autó vezetője szégyelli a tettét.

Azt is mondta, hogy "nem emlékezett" arra, hogy éber állapotban a buszsávban közlekedett volna, de ezt nem is zárta ki.

Majd folytatódott az abszurd magyarázkodás, és hozzátette, hogy reméli, sofőrje nem csinált ilyet a szolgálati autóval, de ha mégis előfordul ilyen, majd elbeszélget vele.

Bár Karácsony végül a sofőrjét kiáltotta ki bűnbaknak, amiért buszsávban közlekedett, a sofőr az utasítást a főnökétől kapja, vagyis Karácsony Gergelytől. Végül fegyelmit adott saját sofőrjének, hogy ő maga meneküljön a felelősség elől.

Legutóbb mozgáskorlátozott helyen parkolt Karácsony autója

Karácsony Gergely szolgálati kocsija múlt hét péntek reggel tilosban parkolt a Móricz Zsigmond körtéren. Erről Bohár Dániel, a Pesti TV riportere számolt be, aki azt írta, hogy

A FŐPOLGÁRMESTERNEK EGY KAMPÁNYRENDEZVÉNYEN VOLT JELENÉSE, DE ELKÉSETT, EZÉRT A SOFŐRJE SZABÁLYTALANUL PARKOLT.

Az eset kapcsán a Ripost egyik olvasója eljuttatott a szerkesztőségbe egy videófelvételt, melyen az látható, ahogy Karácsony Gergely szolgálati autója éppen egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen áll, szabálytalanul.

A videóhoz mellékelt levél szerint a felvétel tavaly július közepén, a Pesti úton készült. Karácsony Gergely egy kampányesemény miatt érkezett ide a szolgálati autójával, és

hogy a főpolgármester úrnak minél kevesebbet kelljen sétálnia a színpadig, a sofőrje egy mozgáskorlátozott parkolóhelyen állt meg, a rendezvény közelében.

Ráadásul a főpolgármester távozása utána a sofőr nem állt odébb, hanem ott maradt:

A KOCSI KÖRÜLBELÜL MÁSFÉL-KÉT ÓRÁN KERESZTÜL PARKOLT SZABÁLYTALANUL.

A hatályos szabályozás szerint ki is használhatja a buszsávot?

  • (8) Az autóbusz forgalmi sávban
  • a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;
  • b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül
  • ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,
  • bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt
  • bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,
  • bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,
  • bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,
  • bc) a betegszállító gépjármű,
  • bd) a személytaxi,
  • be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár,
  • bf) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű – a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a Kormány egyedi határozatában foglaltak szerint közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

A legfrissebb felvétel tanúsága szerint Karácsony Gergely nem tanult a legutóbbi esetből, és ismét a buszsávot használja. Baloldali politikusként feltehetően úgy véli, a szabályok, törvények nem vonatkoznak rá.