Létező és jelenleg sajnos leküzdhetetlen jelenségnek nevezte a kettős mércét az Európai Unióban (EU) Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő hétfőn egy budapesti rendezvényen.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványnak A válságok kora - Az Európa Projekt kutatás eredményei 2021-ben című konferenciáján a politikus úgy fogalmazott, hogy teljes személyes és politikai idiotizmus húzódik meg a kettős mérce mögött.  

Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, Századvég konferencia, A válságok kora – Az Európa Projekt kutatás eredményei 2021-ben, Várkert Bazár, Deutsch TamásFotó: Polyák Attila - Origo

Deutsch Tamás a kettős mérce példájaként említette, hogy egyesek azzal érvelnek a migráció mellett: az élet a legfontosabb, emberek nem halhatnak meg a Földközi-tengeren. Ugyanezek a véleményformálók azonban egészen másként gondolkodnak az abortuszról: ott mégis van lényegesebb szempont az életnél.

Az EP-képviselő úgy vélekedett, hogy az európai együttműködés felfelé ívelő szakasza a maastrichti szerződéssel véget ért.

Az európai emberek többségének fontos a nemzeti szuverenitás

- emelte ki.A politikus szerint a kettős mérce a mindent maga alá gyűrő európai birodalmi törekvésből fakad.

Az európai néppárti tagság utolsó két-három éve rettenetes volt

- jelentette ki Deutsch Tamás. Véleménye szerint, rossz nézni, hogyan veri szét a birodalmi törekvés a páneurópai tömörülést, miként csinál a nagy közösségből egy közepesnek is csak jóindulattal nevezhető csoportosulást. Deutsch kijelentette, hogy Ljubljanától nyugatra már nincs is komoly néppárti erő.
Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az EU jelmondata: "egység a sokféleségben".

Az egész együttműködés a változatosságból indult ki, ennek tiszteletben tartása nélkül nem lehet Európa értékgazdagságáról beszélni

- vélekedett.
Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy a magyar helyreállítási terv alapján 2500 milliárd forint jár Magyarországnak a koronavírus-járvány kárainak enyhítésére.

Az Európai Bizottságnak nincs jogköre arra, hogy befolyásolja az összeg folyósítását

- mondta. Amit Brüsszel Magyarországgal és Lengyelországgal "játszik", az "nettó zsarolás" , amire a magyar gyerkmekvédelmi törvényt hozzák fel érvként.