A magyar kormány politikája nem az európai kisebbséghez, hanem a fősodorhoz tartozik

2020.03.07., Budapest, felhő, időjárás, napsütés, Országház, Magyar Országgyűlés, parlament
Vágólapra másolva!
Magyarország nem az unortodox kisebbség tagja Európában. A magyar vélemény a fősodorhoz tartozik, amiből éppenhogy az európai elit egy jelentős része lóg ki – mondta el Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke a Századvég Európa Projekt kutatását bemutató konferenciáján hétfőn, a Várkert Bazárban. Fűrész mutatta be a 2016 óta minden évben elvégzett kutatás 2021-es eredményeit, és szerinte az, hogy Magyarország és Lengyelország pellengérre vannak állítva, az a játék része, mert a magyarok testesítik meg azt, amit a brüsszeliek nem akarnak beismerni maguknak. A Századvég elnöke úgy értékelt, hogy ha nem az elitet nézzük, akkor a magyar álláspont a szabályhoz tartozik, nem pedig a kivételhez.
Vágólapra másolva!

A konferencián Fűrész Gábor ismertette az Európa Projekt-kutatás legfrissebb eredményeit. Magyarország azonnal a viták kereszttüzében találta magát, amikor ő volt az első, aki a határvédelem kérdését központi politikai kérdéssé emelte Európán belül. Akkoriban olyan jelzőket sütöttek rá az országra, amiket ma is alkalmaznak, miszerint Magyarország és a magyar álláspont Európában a kisebbséghez tartozik, valamiféle unortodoxiát képvisel, de Fűrész Gábor szerint nem igaz az, hogy Magyarország egyedül lenne.

MAGYARORSZÁG AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN EGY OLYAN POLITIKÁT KÉPVISELT, AMELYBEN AZ ÖNAZONOSSÁG RENDKÍVÜL FONTOS, EZZEL SZEMBEN EURÓPÁBAN AZT MONDTÁK, HOGY ENNEK HELYÉT AZ EURÓPAI IDENTITÁS VESZI ÁT

– mondta el. Kifejtette, hogy az EU-ban többségben vannak azok, akik Európában képzelik el a jövőjüket. Fűrész Gábor szerint a fő dilemma az Unió működtetése kapcsán jött létre.

Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke előadásában ismertette az Európa Projekt-kutatás eredményeit a Várkert Bazárban, 2022. január 17-én Fotó: Polyák Attila - Origo

MAGYARORSZÁG RÉGÓTA KÉPVISELI AZT AZ ÁLLÁSPONTOT, HOGY BRÜSSZELT MEG KELL REFORMÁLNI. AZ UNIÓS LAKOSSÁG MINTEGY HÁROMNEGYEDE VÁLTOZÁSOKAT SZERETNE AZ EU MŰKÖDÉSÉBEN, MÉRSÉKELNÉ A BÜROKRÁCIÁT

– közölte a Századvég elnöke.

Forrás: Századvég Alapítvány

Átláthatóbb Európai Unióra van szükség

Az európai nemzetállamok polgárainak háromnegyede stabilan, elsősorban a nemzeti identitás alapján képzeli el a jövőjét. A demokráciadeficit kérdése az elmúlt tíz-tizenkét évben csupán a nemzetállamok vonatkozásában merült fel, holott

AZ EURÓPAI KÖZVÉLEMÉNY UGYANCSAK HÁROMNEGYEDE SZERINT AZONBAN ELSZÁMOLTATHATÓVÁ KELL TENNI AZ EU-S VEZETŐKET, ÉS EBBEN A TEKINTETBEN IS EGYSÉGES A KONTINENS TÉRKÉPE

– mondta. Hozzátette:

AZ EURÓPAIAK AZT AKARJÁK, HOGY EGYSZERŰBB ÉS ÁTLÁTHATÓBB LEGYEN AZ UNIÓ MŰKÖDÉSE.

Forrás: Századvég Alapítvány

A megkérdezettek 84 százaléka gondolja így, és Fűrész Gábor kifejtette, hogy a magyar álláspont, a magyar politika nem tartozik az unortodox kisebbséghez. A kutatásban azt is vizsgálták, hogy több vagy kevesebb hatalma legyen-e az EU-nak. Itt Portugália, Spanyolország és a Benelux-államok a kivételek, ők tovább haladnának az integrációs vonaton.

A TÖBBSÉG MEGTARTANÁ AZ INTEGRÁCIÓ MÉRTÉKÉT, VAGY INKÁBB CSÖKKENTENÉ. A LEGTÖBB POLGÁR A NEMZETÁLLAMOK EURÓPÁJÁT ÉRZI KÖZEL MAGÁHOZ

– fejtette ki Fűrész Gábor.

Bevándorlás kontra családalapítás

Fűrész Gábor arról is beszélt, hogy Magyarországnak a családpolitika fontos ügye. Sokan mondták, hogy ez egy túlhaladott dolog, és jól ismert tény, hogy az EU a népességcsökkenést bevándorlással akarja megoldani. A kutatás eredményei szerint azonban

AZ EURÓPAI KÖZVÉLEMÉNY ÚGY GONDOLJA, HOGY AZ EURÓPÁBAN ÉLŐK TÖBBSÉGE FONTOSNAK TARTJA A CSALÁDOK TÁMOGATÁSÁT, ÉS KÖZEL ÁLL A VÉLEMÉNYÜK A MAGYAR ÁLLÁSPONTHOZ. 68 SZÁZALÉK GONDOLJA ÚGY, HOGY NEM A BEVÁNDORLÁST, HANEM A CSALÁDALAPÍTÁST KELLENE TÁMOGATNI.

Forrás: Századvég Alapítvány

Fűrész ismertette, hogy a megkérdezettek szerint az európai kormányoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a belső erőforrásaikra. Más aspektusból: a demográfiai dilemma kapcsán fontos kiemelni, hogy

A MEGKÉRDEZETTEK 58 SZÁZALÉKA A GYERMEKEK SZÜLETÉSÉT TÁMOGATJA A BEVÁNDORLÁSSAL SZEMBEN.

– tette hozzá. A többgyermekes családok támogatását is vizsgálták a kutatásban, és kiderült, hogy a magyar állásponthoz a többség véleménye közelebb áll, mint amit a balliberális sajtó közvetít.

Forrás: Századvég Alapítvány

Támogatni kell a fiatalok gyermekvállalását

Arra is választ ad a kutatás, hogy kell-e segíteni a fiatalokat abban, hogy minél korábban tudjanak gyermeket vállalni.

MEGERŐSÖDÖTT EGY ÉV ALATT AZOK TÁBORA, AKIK KITÜNTETETTEN FONTOSNAK TEKINTIK A FIATALOK TÁMOGATÁSÁT A GYERMEKVÁLLALÁS TERÉN: TAVALY ÉPPEN FELÜK, IDÉN 53 SZÁZALÉKUK GONDOLTA ÚGY, HOGY SEGÍTENI KELL E TÉREN AZ EURÓPAI FIATALOKAT, AZ ELLENZŐK TÁBORA CSUPÁN EGYHARMADOS.

Franciaország, Svédország, Nagy-Britannia és a Benelux-államok nem értenek ezzel egyet, itt megfigyelhető egy törésvonal. Az összes válaszadó többsége, 58 százaléka két gyermek vállalását tartja kielégítőnek, míg a háromgyermekes háztartásokat 17 százalék tartja optimálisnak.

Fűrész Gábor úgy látja, hogy még Svédországban is, ami a liberalizmus mintaországa, fontosnak tartják a saját zsidó-keresztény gyökerek megőrzését Fotó: Polyák Attila - Origo

MI, MAGYAROK E TÉREN IS KITŰNÜNK, TEKINTVE, HOGY HAZÁNKBAN 40 SZÁZALÉK SZIMPATIZÁL A HÁROM GYERMEK VÁLLALÁSÁVAL. MINKET E TÉREN CSAK AZ ÉSZTEK ÉS A LETTEK ELŐZNEK MEG 45-45 SZÁZALÉKKAL.

Keresztény-zsidó kultúra és az értékek megőrzése

A kutatás szerint a migráció támogatottsága nem kedvező több országban sem. Látszik egy lineáris változás, miszerint évről évre egyre egyértelműbb, hogy a jelenleg zajló migráció gazdasági célú. Az elmúlt évekhez hasonlóan a többség (58 százalék) továbbra is gazdasági bevándorlásként tekint az EU-t célzó migrációra, és közel ennyien (55 százalék) őriznék meg Európa keresztény kultúráját és hagyományait.

Forrás: Századvég Alapítvány

Fűrész Gábor kiemelte, hogy

AZT AZ ÁLLÁSPONTOT ERŐLTETIK EURÓPÁBAN, HOGY A KERESZTÉNY KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MELLETT VALÓ KIÁLLÁS FELETT ELJÁRT AZ IDŐ. ENNEK BIZONYÍTÉKÁT NEHÉZ MEGTALÁLNI, MERT AZ EURÓPAI EMBEREK ÚGY LÁTJÁK, HOGY EURÓPA KERESZTÉNY-ZSIDÓ ÖRÖKSÉGÉT MEG KELL ŐRIZNI, ÉS NEM KELL EGY MÁSIK KULTÚRA FELÉ FORDULNI.

Még Svédországban is, ami a liberalizmus mintaországa, fontosnak tartják a saját zsidó-keresztény gyökerek megőrzését - tette hozzá az elnök. Fűrész Gábor arról is beszélt, hogy a demokrácia lényege az, hogy a többség véleménye érvényesüljön, de a brüsszeli elit jelentős része ezzel nincs tisztában. Szerinte nem néznek szembe a valósággal, és nem véletlenül nem készülnek olyan kutatások, mint az Európa Projekt, pedig erre szükség lenne. Hangsúlyozta:

A Századvég konferenciáján egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak Európa jövőjéről Fotó: Polyák Attila - Origo

AZ, HOGY MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG PELLENGÉRRE VAN ÁLLÍTVA, AZ A JÁTÉK RÉSZE, MERT A MAGYAROK TESTESÍTIK MEG AZT, AMIT A BRÜSSZELIEK NEM AKARNAK BEISMERNI MAGUKNAK.

Járványkezelés Európában és Magyarországon

A koronavírus-járvány kezelésével Közép-Európában többnyire elégedettek az emberek, így Magyarországon is. Az európaiak a koronavírus-járvány egészségügyi kihívásainak kezelésével elégedettebbek, mint a gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedésekkel.

A MAGYAR LAKOSSÁG AZ ÁTLAGOSNÁL SZIGNIFIKÁNSAN JOBBRA ÉRTÉKELI A PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁRA TETT KORMÁNYZATI LÉPÉSEKET

– emelte ki a Századvég elnöke. Az oltások kapcsán Fűrész Gábor kifejtette, hogy Kelet-Európában elégedetlenebbek, ott, ahol több kihívás volt a vakcinabeszerzés kapcsán is. A Balkán nem szerepelt az idei kutatásban, de ott is komoly gond volt a vakcinákhoz való hozzájutás. A koronavírus-járvány megmutatta, hogy milyen nagy szükség van a nemzetállamokra, azért, hogy tompítani tudják a globalizáció káros hatásait a járványkezelés terén. Az, hogy Magyarország patrióta gazdaságpolitikát folytat, segített a járvány okozta gazdasági károk kezelésében, szögezte le Fűrész Gábor, aki hozzátette, hogy az ipar széttöredezettsége is megmutatta, mekkora problémák tudnak jelentkezni. Az emberek véleménye szerint itt is meg kell tenni a lépéseket, hogy a lakosok biztonságban érezzék magukat.

Forrás: Századvég Alapítvány

MAGYARORSZÁG NEM AZ UNORTODOX KISEBBSÉG TAGJA EURÓPÁBAN. AZ EURÓPAI KÖZVÉLEMÉNY SOKKAL EGYSÉGESEBB, ÉS A MAGYAR VÉLEMÉNY A FŐSODORHOZ TARTOZIK, AKI KILÓG EBBŐL, AZ AZ EURÓPAI ELIT EGY JELENTŐS RÉSZE.

A kutatás eredményei ITT tekinthetőek meg.