Szijjártó Péter: Magyarország teljesen önellátó lesz a villamos energia terén

OSZMANI, Bujar; SZIJJÁRTÓ Péter
Szkopje, 2021. december 20. Az egynapos látogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bujar Osmani észak-macedóniai külügyminiszterrel tartott szkopjei sajtóértekezletén 2021. december 20-án. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, amit kevés ország mondhat el magáról - közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint a Paksi Atomerőműben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a paksi nukleáris létesítményben tett látogatásán leszögezte, hogy itt a "világ egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb erőműve működik", ami garantálja az áramellátás folytonosságát, és hatalmas versenyelőnyt jelent a gazdaság számára.

Szijjártó Péter (korábbi felvétel) Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki


- mutatott rá.

Ennek kapcsán arról számolt be, hogy jelenleg a hazánkban megtermelt villamos energia mintegy fele a paksi atomerőműhöz kötődik.


Szijjártó Péter kijelentette, hogy a nukleáris erőművek az energia előállításának biztonságos, tiszta és olcsó formáját jelentik. Majd elmondta, hogy ezért is döntött a kormány két újabb reaktor megépítése mellett, amelyek 2400 megawattos teljesítményre lesznek képesek.
A tárcavezető aláhúzta, hogy ezzel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén.

- emelte ki.