Tudod, hogy hozzád milyen típusú diéta passzol?

Lets eat something new and very tasty beautiful preparation diet household confidence book reading recipe woman carefree looking raw food eating vegetable women healthy holding standing adult females clothing smiling freshness one happiness lifestyle youn
Cheerful young woman is cooking in the kitchen with joy. She is standing and holding a book of recipe. The lady is touching a wood spoon to her face and dreaming. She is smiling
Vágólapra másolva!
"Új év, új én." - tartja a mondás. És valóban, hányan nekifutnak év elején a nagy fogyókúrának vagy diétának, aztán, mire a nyári bikini szezonhoz érnénk, azon kapjuk magunkat, hogy a nagy elhatározás valahol február-március környékén már elhalt. Vajon miért adjuk fel? És létezik olyan diétás módszer, ami mindenkinek egyformán jó? Lehet, hogy eddig nem a megfelelő módszerben gondolkodtál?
Vágólapra másolva!

Számos diéta fajta létezik, a legextrémebbektől a könnyebbekig, amelyek lassabb eredményt hoznak ugyan, de akár tartós étrenddé is alakíthatóak. Az, hogy valaki mennyire lesz sikeres a fogyásban, illetve annak tartósságában, nagyban függ a személyiségünktől, és attól, hogy passzol-e hozzá a választott diéta.

Diétát mindenkinek!

Sokan hiszik, hogy megúszhatják a fogyást akaraterő, sport/mozgás és kitartás nélkül, pedig a test működése és a zsírvesztés rém egyszerű folyamat. Ha energia deficit lép fel, akkor a szervezet mozgosítja a raktárakat, és neki kezd lebontani bizonyos szöveteket, hogy energiához jusson, amiből a létfenntartást (és egyéb tevékenységeket) fedezi. Vagyis, ha diétával/étrenddel és mozgással energia mínuszba kerülsz, akkor a tested beáldozza végre az addig halmozott zsírraktárait. Ha nem megfelelő a diétád, akkor sajnos nem vagy nemcsak a zsírpárnákat bontja le, hanem az izomszövetet is. Ezért van az, hogy sok diéta alapja a megnövelt fehérjebevitel, hogy a meglévő izom ne vesszen el.

A mozgás mindig kardinális kérdés. Lehet fogyni mozgás nélkül, csak diétával is, de az a test sosem lesz olyan feszes, tónusos, mint ha mellette mozogtunk is volna. Ráadásul a sport rengeteg egyéb jótékony hatással bír, és boldogsághormonokat is felszabadít, így csökkentve pl.a cukor iránti vágyat.

Sajnos világszerte, de hazánkban is jelentős az elhízott emberek száma, amire visszavezethető az egyre növekvő civilizációs betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, dagantok) gyakorisága. Tehát a fogyókúra nem elsősorban esztétikai kérdés kellene, hogy legyen, sokkal inkább egészségügyi!

Forrás: Origo

Melyik diéta passzolhat hozzád?

Mielőtt rátérünk a hozzád passzoló diétára, le kell szögezni, hogy a legtöbb a szénhidrát bevitelen múlik. Ugyanis nem maga a zsír (szalonna, tarja, tojás) elfogyasztása vezet elhízáshoz, hanem a fölösleges szénhidrátok elraktározása!

Nem kellenek csodaszerek, csodapirulák (mert nem is léteznek….), elég, ha tudatosan megreformálod az étrendedet és kitartasz, míg átesel a holtponton.

Atkins-diéta

Az étrend nem korlátozza a fehérjék (beleértve húsok, tojás, sajt) fogyasztását, ellenben keményen szabályozza a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek mennyiségét, mint például a tészta, kenyér vagy gyümölcsök.

A diéta azért is népszerű, mivel más mainstream étkezési programokkal ellentétben nem szabályozza a bevitt fehérje és zsír mennyiségét, sőt egyenesen javasolja a fehérjében és zsírban gazdag ételek fogyasztását.

Ha ugyanis a zsír szintje elég magas százalékot ér el, szénhidrát bevitelünk pedig minimális, a szervezet átáll a ketózis állapotára, amikor csak zsírból nyer energiát. Az Atkins azonban nem egyenlő a ketogén diétákkal, mivel alappillére a magas fehérjebevitel.

Mivel a túl sok fehérje hosszú távon nem feltétlen tesz jót a szervezetnek, az Atkins inkább fogyókúrás módszernek tekinthető. Azoknak javasolt, akik imádnak pl. fogyókúrás fehérje shake-t inni reggelire, szeretik a sovány húsokat és a sajtokat, és elvannak nagyon kevés szénhidráttal is.

Ketogén étrendek

A ketogén diéták alapja az említett ketózis, ami úgy érhető el, hogy a szénhidrát fogyasztást a legminimálisabbra csökkentjük, miközben növeljük a fehérje, de legfőképp a zsír bevitelt. Ijesztően hangzik, pedig nem az. 2-3 nap alatt átáll a szervezet a ketózisra, ami egy evolúciósan kialakult folyamat az emberi fajnál. A test ilyenkor a ketonokból nyer energiát, amiket még az agy is hasznosítani tud. A ketonokat pedig a zsír bontása eredményezi.

Mivel alacsony a szénhidrát bevitel, a test folyamatos zsírbontásban marad, de ehhez szükséges, hogy zsírt vigyünk be, afféle kódolás képpen. A ketogén étrend leolvasztja a kilókat, ha kitartóak vagyunk, és ha nem csalunk, akkor nem fog a vércukorszint ugrálni, következésképp nem lesznek falási rohamaink, nem kerülget majd a kínzó cukoréhség sem.

Mivel a ketózist orvosilag is ajánlják bizonyos betegségeknél -mert autofágiához vezet-, ezért akár hosszabb távon is alkalmazható, tartós étrendként. Folynak kutatások az étrenddel a daganatos betegségek és az epilepszia gyógyításában is.

A ketogén étrend alapjai az állati húsok, de nem elsősorban a szárnyas, inkább a vörös húsok és halak, a tojás, az állat zsiradékok és belsőségek. Javasolt a szénhidrátok (köretek) közül a gyökérzöldségeket választani: főzeléknek, chipsnek süssünk ki szeletelt zeller gumót, sárgarépát, csicsókát, de kiváló az uborka és a cukkini is.

Paleolit diéta

Egy ősemberhez hasonlóan táplálkozni nem hangzik túl vonzónak, azonban kétségkívül működik.

Lényege, hogy olyan ételeket kellene fogyasztanunk, amelyek emésztésére alkalmassá tett bennünket az evolúció, vagyis amit az emberi faj akár évezredeken keresztül talált és fogyasztott. A paleo sok zöldség, bizonyos zsírok (kókuszolaj, avokádó olaj), állati fehérjék, tengeri állatok, fermentált ételek, diófélék, és magvak fogyasztását javasolja.

A paleo-diétát követőknek érdemes kerülni a növényi olajokat (napraforgó, szója), gabonaféléket, hüvelyeseket, feldolgozott élelmiszereket és a cukrot. A paleo-diéta során az alkohol fogyasztása is tilos.

A paleolit táplálkozás tartalmaz ugyan szénhidrátokat, de az egészséges fajtáit. A feldolgozott ételek kiszorítása és az engedélyezett zöldségek, magvak és húsok fogyasztása biztos fogyást eredményez.

A paleo azokhoz passzol, akik nem annyira édesszájúak, szeretik a magvakat, mint nasikat, és örömmel fogyasztják a zöldségeket. A paleo nagy előnye, hogy nem kell “diétában” gondolkodni, tartós étrendként bevezethetjük.