Karácsony Gergely sz.rik a fővárosiak pénzére is: miért adott jutalmat a Városháza-botrány egyik főszereplőjének?

Vágólapra másolva!
Jutalmat kapott év végén Karácsony Gergelytől Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője, ami azért is felháborító, mert Karácsony néhány hónapja azzal próbált menekülni a Városháza-botrány elől, hogy fegyelmit adott Bartsnak, arra hivatkozva, hogy felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza eladásáról. Az, hogy az év végén jutalmat kapott, annak elismerése, hogy ez nem így volt, Barts felettesei tudtával cselekedett.
Vágólapra másolva!

A Városháza tervezett eladását vizsgáló bizottság ülésén Karácsony Gergely hétfőn elismerte, ugyan Barts Balázs állítólag a főpolgármester tudta nélkül tárgyalt a Városháza eladásáról, és ezért fegyelmit is adott neki, mégis év végi jutalmat kapott. A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére Karácsony cinikus választ adott: azt mondta, hogy bízik Barts Balázsban, ha nem bízna, kirúgta volna.

De meg lehet-e bízni valakiben, aki felettesei tudta nélkül el akarja adni a Városházát? Nyilván nem - így ez újabb bizonyíték arra, hogy Barts Karácsonyék jóváhagyásával tárgyalt.

A meghallgatáson Karácsony trágár szavakkal beszélt arról, hogy egyáltalán nem érdekli, hogy milyen bizonyítékok vannak, szó szerint azt mondta: "sz.rok arra, mi van a felvételeken"

A felvételeken többek között Barts Balázs hangja van, ezt korábban ő is elismerte a bizottság előtt. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója megerősítette, hogy Gansperger Gyula és Berki Zsolt mellett még három ember volt jelen a BFVK irodájában a májusi találkozón.

Erről a felvételről az derült ki, hogy csak azért titkolták a Városháza eladási szándékát, mert meg akarták vele várni a választásokat (a 2022-es parlamenti és a 2024-es önkormányzati választást). Döbbenetes részlete a felvételnek, amikor azon nevetgélnek, hogy megépítenek egy közparkot, majd egy év múlva - a 2024-es választás után - szétverik. "Nem a saját pénzéből csinálják" - mondja cinikusan az egyik résztvevő az értetlenkedőnek, megmutatva, hogyan kezelik Karácsonyék a fővárosiak vagyonát.

Karácsony Gergely és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki a hangfelvételek szerint a járulékos rendszert üzemelteti

A felvételen Barts Balázs többek között ezt mondta: "...ez volt az az anyag, amit a kabineten (a főpolgármester legszűkebb környezetének értekezlete - a szerk.) én bemutattam.

. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk".

„Ellentétes volt a főváros elgondolásával, amit mondtam, és nem volt helyes. Nagyot hibáztam" – mondta a bizottsági meghallgatáson a vezérigazgató, aki minden felelősséget igyekezett magára vállalni. A most nyilvánosságra került jutalom bizonyítja, hogy egyáltalán nem felhatalmazás nélkül tárgyalt.

Az eladási szándékot egyébként egy szerződés is bizonyítja

, amit az Index hozott nyilvánosságra. E szerint a Northern Rock Kft. hatalmas összegű szerződést kötött a Beák és társa ingatlanirodával a Városháza értékesítésére. Karácsony Gergely ezt a szerződést azzal próbálta hitelteleníteni, hogy ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, 100%-os tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le.

A fenti felvétel jelentősége éppen az, hogy ennek a cégnek (Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.) a vezetője mutatkozik be és tárgyal a Városháza-projektről - a többi résztvevő között pedig ott van a Városháza eladására szerződő Northern Rock Kft. tulajdonosa, Berki Zsolt is.

Figyelemre méltó, hogy a meghallgatáson

Barts végezetül elismerte, hogy a tárgyalások során nem zárta ki az eladás lehetőségét, amit Karácsonyék tudta nélkül lehetetlen lett volna végigvinni.

Karácsony Gergely arról nem beszélt, hogy Barts mennyi jutalmat kapott. Arról is hallgatott, nem tartja-e ellentmondásosnak, hogy olyan ember kapjon jutalmat egy év végén, aki fegyelmit kapott? Megkérdeztük, elküldtük kérdéseinket a főpolgármesternek, amint válaszol, megírjuk.

Ahogy azt megírtuk, a hangfelvételek alapján a fővárosban "jutalékos rendszer" működik, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes irányít. Ezt a rendszert egy hangfelvételen Gansperger Gyula, Bajnai Gordon bizalmasa és harcostársa így ismerteti:

"Találkoztam Berki Zsolttal [...], és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant. [...] Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz. [...]

Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk, én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam. [...] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. [...] Én kifizettem a Zsoltit."

A hangfelvétel egy másik pontján Gansperger elmondja, hogy a jutalékos rendszert Kiss Ambrus üzemelteti. A fentiekből kiderül, a rendszerben a vagyonkezelő vezetőjeként Barts J. Balázs is érintett.

Vajon a jutalma valójában az elmaradt jutalék volt?

Ezt is megkérdeztük, a megkeresésünkre adott választ itt olvashatják.