A baloldal elszakadt az emberektől, a luxuskocsikkal és sofőrökkel közlekedő baloldali elit egyáltalán nem foglalkozik a hétköznapi emberek mindennapjaival, ha így lenne, akkor tudnák, hogy az alapvető élelmiszerek árának csökkentése hatalmas könnyebbséget jelent az emberek számára, ennek az intézkedésnek várhatóan a rezsicsökkentéshez és a benzin árának csökkentéséhez hasonlóan elsöprő támogatottsága lesz, így a baloldal újra szembe megy az emberek többségének akaratával - mondta Deák Dániel az Origónak annak kapcsán, hogy a baloldal az élelmiszerárstop ellen egészpályás letámadásába kezdett annak bejelentése óta. 

Márki-Zay Péter legutolsó facebookos szereplésében ostobaságnak nevezte a kormány intézkedését hét fontos élelmiszer árának befagyasztásáról. A baloldali jelölt kijelentésén sokan felháborodtak, köztük baloldali értelmiségiek is. Szalai Erzsébet szociológus például arra figyelmeztette a csirke far-háton gúnyolódó Márki-Zayt: Farhátozás helyett az emberek számára is érthető szociális üzenetek és ígéretek kellenének, nem pedig a szegényeken való gúnyolódás. A baloldali listavezető mindezek mellett az elmúlt időszakban többször kifejtette, hogy a polgári kormány által bevezetett – és 2013 óta töretlenül érvényesülő – rezsicsökkentés nem fenntartható. 

Deák Dániel: A luxuskocsikkal közlekedő baloldali elit nem foglalkozik a hétköznapi emberekkel

Egyre elkeseredettebb módon támadja az élelmiszerárstopot a baloldal, az elmúlt napokban Lendvai Ildikótól kezdve az MSZP-s Pulai Andráson át egészen Márki-Zay Péterig mindenki teljes erőbedobással ment neki az emberek hétköznapjait megkönnyítő árcsökkentésnek - minderről már Deák Dániel beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint Márki-Zay az élelmiszerek árának csökkentését egyenesen ostobaságnak nevezte, emellett több baloldali véleményformáló is gúnyolódott a csirke far-hát árának csökkentésén.

Márki-Zay mára elszakadt a magyar emberek problémáitólForrás: AFP/John Thys

Ez azt mutatja, hogy a baloldal elszakadt az emberektől, a luxuskocsikkal és sofőrökkel közlekedő baloldali elit egyáltalán nem foglalkozik a hétköznapi emberek mindennapjaival. Ha így lenne, akkor tudnák, hogy az alapvető élelmiszerek árának csökkentése hatalmas könnyebbséget jelent az emberek számára. Ennek az intézkedésnek várhatóan a rezsicsökkentéshez és a benzin árának csökkentéséhez hasonlóan elsöprő támogatottsága lesz, így a baloldal újra szembe megy az emberek többségének akaratával - tette hozzá. 

Most nincsenek megszorítások, hanem árcsökkentés

Deák Dániel szerint a kormány árcsökkentő lépéseire az európai infláció miatt volt szükség, hiszen Európában mindenhol rekordokat döntöget az áremelkedés. Ugyanakkor, míg sok kormánynak nincsen lehetősége arra, hogy a magyarhoz hasonló lépéseket tegyen, az Orbán Viktor vezette kormányzat sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően több olyan lépés meghozatalára is volt most lehetőség, ami rengeteg pénzt hagy ott az embereknél. Ezzel szöges ellentétben van a 2008-as gazdasági válság utáni időszak, amikor a Gyurcsány-Bajnai-kormányok soha nem látott mértékű megszorításokat vezettek be és lényegében minden társadalmi csoportot megsarcoltak. Most nincsenek megszorítások, hanem árcsökkentés, emellett visszajött a 13. havi nyugdíj, lesz szja-visszatérítés és a fiatalok számára adócsökkentés - mondta az elemző. 

13. havi nyugdíj is lesz 2022-ben. A Bajnai-kormány lépéseiről elismerősen nyilatkozó Márki-Zay ostobaságnak tartottaForrás: Shutterstock

Ez a legfőbb tét

A baloldal 2010 előtt és azóta is bizonyította, hogy érzéketlen az emberek hétköznapi gondjai iránt, őket csak a multik és a globális hálózatok elvárásai érdeklik. Ezért támadták a rezsicsökkentést, a minimálbért és a különféle árcsökkentő lépéseket. Amikor Márki-Zay kritizálja ezeket a lépéseket, valójában a külföldi donorainak az aktuális álláspontját közvetíti. Az elmúlt hetek eseményei is jól bemutatják, hogy a 2022-es választáson az is eldől majd, hogy tovább marad-e az emberek érdekeit szolgáló rezsicsökkentő politika vagy jön ismét az áremelés, a megszorítások és az elszabaduló infláció, mint a korábbi baloldali kormányzások idején - zárta az elemző.