Megalapozott a gyanú, hogy V. Naszályi Márta közokirat-hamisítást követett el

Váradiné Naszályi Márta, V. Naszályi Márta, képviselő, polgármester
Budapest, 2018. november 14. Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében 2018. november 14-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Akár öt év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik V. Naszályi Mártát, az I. kerület párbeszédes polgármesterét, amennyiben a bíróság bebizonyítja, hogy okirat-hamisítást követett el, amikor a testület által elfogadotthoz képest százmillió forinttal eltérő költségvetési rendeletet hirdetett ki 2020-ban. Ráadásul a 2022-es költségvetést sem sikerült decemberben elfogadni. A budavári Fidesz szerint a baloldal véletlenszerű számokkal készít költségvetéseket, becslésekkel dobálózik, amit később, a zárszámadásra korrigálnak - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

"Duplájára nőtt az önkormányzat működési költsége, hamarosan elfogy a pénz. A napokban kaptuk meg az értesítést, a rendőrség megalapozottnak tartja azt a gyanút, hogy közokirat-hamisítást követhetett el Váradiné Naszályi Márta. Ha ez beigazolódik akkor egytől öt évig tartó szabadságvesztés elé nézhet a polgármester asszony"

– mondta el a Magyar Nemzetnek Gulyás Gergely Kristóf fideszes önkormányzati képviselő.

Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi polgármestere Forrás: MTI/Kovács Attila

A helyi kormánypárt szerint V. Naszályi Márta, az I. kerület baloldali polgármestere meghamisította a budavári önkormányzat 2020. évi költségvetését.

Ezért hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettek még tavaly év végén. A fideszes képviselők szerint a testület 2020. február 20-án tárgyalta és elfogadta az önkormányzat költségvetését, ám V. Naszályi az elfogadott tervhez képest százmillió forintnyi átcsoportosítást hajtott végre, ami a kihirdetett rendeletből már kimaradt. Amikor a jobboldali képviselők észlelték az eltérést, azonnal az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, a vizsgálat után az önkormányzat feletti szerv hatályon kívül helyezte az addig kihirdetett 2020-as költségvetési rendeleteket, és a képviselő-testület által kihirdetett rendeleteket írta elő.

Gulyás Gergely Kristóf elmondta, hogy azt látják, hogy a baloldali városvezetésnél a költségvetés egyfajta propagandaeszközként működik.

– emlékeztetett a budavári önkormányzati képviselő, aki nyomatékosította: a kerület működési kiadásai hatmilliárd forintról 12 milliárd forintra, azaz duplájukra nőttek az előző fideszes ciklushoz képest.

Mindezek mellett úgy tapsolták el az önkormányzat 11 milliárdos megtakarítását, hogy nincs jelentősebb beruházás a kerületben.

– magyarázta Gulyás. A képviselő benyújtott egy közérdekű adatigénylést is, hogy megtudja: pontosan mennyi jutalmat is osztottak szét párbeszédes tanácsadók között.

V. Naszályi Márta egy televíziós műsorban beismerte, hogy a jövő év végére az önkormányzat elköltheti az összes tartalékát.