Német, holland és amerikai pénzek is áramolnak Márki-Zay és Kész Zoltán hátországába

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, gives a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Érdekes tény, hogy a Kész Zoltán által alapított Szabad Piac Alapítvány mögött ugyanúgy megjelennek a német és holland liberális körök, mint a Momentum mögött. Ráadásul töménytelen pénz folyt be az elmúlt 5 évben az Atlas Network amerikai alapítványtól is a kormányváltásról ábrándozó politikusok hátországát képező alapítványhoz - írja a kontra.hu.
Vágólapra másolva!

A lap főbb megállapításai:

  • Bár Kész Zoltán meggyötörtnek tűnik, ne írjuk le őt, mivel komoly kapcsolatokkal rendelkezik külföldön, főként az Amerikai Egyesült Államokban. Márki-Zay Péter minden külföldi útjára magával viszi, nem véletlenül.
  • Kész Zoltán több tanulmányutat követően, első magyarként végezte el az Atlas Economic Foundation nevű neoliberális alapítvány képzését, és 2012-ben megalapította a Szabad Piac alapítványt. Társa volt a projektben Somogyi Zoltán politológus, aki a Soros által bőséggel támogatott Political Capitalt is megalapította.
  • Bár Kész már csak tiszteletbeli elnök az alapítványban, a befolyása még mindig érvényesül, hiszen Kész alma matere, az Atlas Economic 2020-ig az azt megelőző 5 évben több mint 22 millió forint támogatást adott a magyar egyesületnek.
  • De ha végignézegetjük a beszámolókat az is kiderül, hogy a német szabaddemokrata FDP pártalapítványa, a Friedrich Naumann Alapítvány is rendszeres támogatója a szervezetnek. Egészen pontosan 19 millió forintot adott 2020-ig Készék alapítványának. Az eset különösen annak fényében aggályos, hogy mára az FDP az új német kormánykoalíció tagja lett.
  • Kiderült az is, hogy bizony a holland nagykövetség is beszállt Készék finanszírozásába 2018-ban és tanácsadás, marketingtréning céljára adtak 1,6 millió forintot a magyar alapítványnak.
  • Tehát érdekes módon ugyanúgy a német és holland liberális körök támogatják Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Kész Zoltán hátországát, mint akik a Momentum pártalapítványát is pénzelték. Micsoda furcsa egybeesés.
Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

A teljes cikk itt olvasható.