Széttaposhatta áldozata fejét a Népfürdő utcai gyilkos

A BRFK Életvédelmi Osztálya befejezte a nyomozást egy emberölés és emberölési kísérlet ügyében. Gál Sándor r. alezredes, az Életvédelmi Osztály vezetője  2022.01.20.
Vágólapra másolva!
A gyanú szerint D. Lajos 2019 szeptemberében többször megszúrt egy alvó férfit Budapesten, 2020 januárjában pedig meggyilkolt egy nőt a Népfürdő utcában. Egy hónappal később fogták el Újpesten. A rendőrség most fejezte be a nyomozást, amiről egy sajtótájékoztatón számoltak be. 
Vágólapra másolva!

Gál Sándor alezredes elmondta, hogy 2019. szeptember 6-án a Róbert Károly körút felüljárója alatt

egy késsel többször megszúrtak egy alvó férfit, aki életveszélyesen megsérült.

Gál Sándor alezredes Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök a protokoll szerint kezdtek el nyomozni. A megkéselt férfi elmondta, hogy nem ismerte a támadóját. Az előző napon találkozott vele és kért tőle egy szál cigarettát.

Másnap lefeküdt aludni, majd arra ébredt, hogy a férfi áll felette, majd többször megszúrta egy késsel. Sikerült elmenekülnie, és egy közeli benzinkúton segítséget kérnie.

A kés létfontosságú szerveket ért. A tüdeje is megsérült, így életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Halálra verte a nőt

2020 januárjában egy francia állampolgár munkába indult, amikor a Népfürdő utcai gyalogos átjáróban látott egy embert a földön fekve, letakarva. Amikor kiment ebédelni, a hajléktalan még mindig ugyanúgy ott feküdt.

Amikor még este, a munka után is ugyanúgy találta a testet, már gyanús lett neki. Odament, felemelte a pokrócot és látta, hogy egy nő holtteste van alatta.

Ekkor tett bejelentést a rendőrségen.

A Népfürdő utcai gyalogos átjáró, ahol a gyilkosság történt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A helyszínelés közben kiderült, hogy a nő 34 éves. Később az is, hogy vidéken van lakása és családja is, de ő a saját döntéséből hajléktalanként élt Budapesten.

A fején ütötték meg többször, a halántéka beszakadt, roncsolódott az agya. A helyszínen találtak egy bazaltkövet, így felmerült a gyanú, hogy azzal verték halálra, vagy megtaposhatták.

Mivel a kövön nem találtak semmilyen nyomot, az első lehetőséget kizárták. A nő olyan súlyosan sérült, hogy a gyors orvosi segítség sem menthette volna meg az életét.

Gál Sándor elmondta, hogy először a térfigyelő kamerák felvételeit nézték meg. Ez alapján próbálták rekonstruálni, hogy a halála napján az áldozat kivel, merre mozgott. 17 kilométeren keresztül követték a nő mozgását, aki végig egyedül volt, aztán az átjáróban lefeküdt aludni.

Hajnalban egy férfi ment be az aluljáróba, aki két percet töltött ott, pedig pár másodperc alatt át lehet gyalogolni a másik oldalra.

D. Lajos Fotó: Polyák Attila - Origo

Onnantól kezdve az ő mozgását, útját figyelték a kamerán. Egészen Újpestig tudták követni, ott azonban kikerült a kamerák látószögéből. A helyi rendőrök felismerték a férfit. Tudták, hogy D. Lajos egy erdős területen élt. Kiderült, hogy korábban lopás és rablás miatt már indult ellene eljárás Magyarországon és Bécsben is. A rendőrök végül egy újpesti erdőben elfogták.

Észrevették, hogy a nadrágjából hiányzik egy darab. Arra következtettek, hogy összevérezhette, amikor megtaposta az alvó nőt, ezért levághatta.

Találtak nála egy fekete táskát és kabátot is, ami nagyon hasonlított a kamerák felvételein látható ruhadarabokkal, amit a gyilkos viselt. D. Lajost kivitték a gyilkosság helyszínére, ahol sétálnia kellett. Az erről készült térfigyelő kamerás felvételeket megmutatták egy antropológusnak, aki a korábbi felvételekkel összevetve megállapította, hogy nagy a hasonlóság. Az elmeorvosi szakértő eközben kijelentette, hogy a férfinek nincs kóros elmeállapota.

A poligráfos vizsgálaton tagadta a gyilkosságot és a késelést, de a műszer szerint hazudott.

A rendőrök az ügyben lezárták a nyomozást. Az iratokat vádemelési javaslattal küldték el az illetékes ügyészeknek. Az egyelőre nem lehet tudni, hogy D. Lajos miért gyilkolta meg a nőt és miért késelte meg a férfit.