Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon – közölte Szijjártó Péter. Deák Dániel bejegyzése szerint az egyik téma a Paks 2 projekt lesz, de a miniszterelnök a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról és a Szputnyik V vakcina magyarországi gyártásáról is szeretne tárgyalni az orosz elnökkel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról írt a Facebookon, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt közölte, hogy

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon.

Az egyik téma a Paks 2 projekt lesz. A külügyminiszter hétfőn beszélt arról, hogy nagyon fontos lenne, hogy a paksi bővítéshez szükséges minden engedélykérelem március végéig elkészüljön. Orbán Viktor és az orosz elnök megbeszélik, hogyan halad az atomerőmű építésének előkészítése.

A Roszatom már előkészíti a terepet az igazi, látható és látványos építkezéshez. Szeretnénk, ha a projekt már az idei év első felében a létesítési szakaszba kerülne, és szeretnénk, ha a két új reaktor az évtized végére üzemelne.

A miniszterelnök a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról is szeretne tárgyalni az orosz elnökkel. Szijjártó szerint az energiaválság miatt

nagyon kedvező lesz számunkra a mennyiség növelése a hosszú távú szerződés keretében.

Téma lesz még a Szputnyik V vakcina magyarországi gyártása is - a külügyminiszter szerint a hazai vakcinagyár már ősszel működni fog -, és a közös űrkutatási projekt is.