Orbán Viktor évértékelőjével indul a kormánypárti kampány

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Hivatalos, hogy február 12-én fogja megtartani évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, ami egybeesik az országgyűlési választási kampány hivatalos kezdetével is. A kormányfő egy év kihagyás után összegzi ismét Magyarország helyzetét, mivel tavaly a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség arra, hogy megtartsák a rendezvényt. Orbán Viktor hagyományosan fontos témákat érint ilyenkor, mint a távlati célok kijelölése, valamint az országra leselkedő veszélyek, de a miniszterelnök jelentős kormányzati intézkedéseket is többször ismertetett már az évértékelőjében.
Vágólapra másolva!

Egy év kihagyás után, február 12-én tartja Orbán Viktor miniszterelnök a következői évértékelő beszédét

– erősítette meg lapunknak Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Mint ismert, Áder János köztársasági elnök január 11-én tűzte ki a 2022-es választások időpontját, eszerint a választójoggal rendelkező polgárok április 3-án adhatják le voksaikat. A kampány hivatalosan az azt megelőző ötvenedik napon, azaz pontosan február 12-én indul, így a miniszterelnök, pártelnök beszéde a hivatalos országgyűlési kampány kezdetét is jelenti.

Tavaly a járványhelyzet miatt nem tartott hagyományos évértékelőt a kormányfő, a járványügyi szabályok szerint ugyanis arra csak online formában lett volna lehetőség.

Ezért a miniszterelnök tavaly az „országértékelés" helyett a parlamentben, a tavaszi ülésszak nyitányaként adott politikai helyzetértékelést. Most a választások évében a kampány utolsó hónapjaiban külön jelentősége van a miniszterelnöki éves helyzetértékelésnek, azért is, mert Orbán Viktor általában nem a szűkebb éves keret közt szokott értékelni, a beszéde tágabb kitekintést bír, a stratégiai ívvel.

A miniszterelnöki évértékelőt hagyományosan a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezi, ők kérik fel Orbán Viktort minden évben. Az idei lesz egyébként a 23. évértékelő azóta, hogy a miniszterelnök 1999-ben meghonosította a „műfajt". Egészen 2004-ig a Pesti Vigadóban tartotta országértékelő beszédét Orbán Viktor, majd az épület felújítása miatt az ELTE lágymányosi épületében, később a Körcsarnokban, ezután a SYMA-csarnokban, a Millenárison, végül mind a mai napig a Várkert Bazárban várta a közönségét a kormányfő, az idei évértékelő helyszínéről azonban még nem született döntés.

A 2010-es kormányváltás óta elhangzott beszédek közös vonása, hogy Orbán Viktor egyszer sem tévesztette szem elől a gazdaság, a középosztály és a családok megerősítésének célját – jellemzően az évértékelőkön jelentette be az adó- és rezsicsökkentéseket, a családi kedvezmények és támogatások kiszélesítését, valamint a kormány munkahelyteremtő, vállalkozásösztönző lépéseit.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Legutóbb 2018 februárjában tartott Orbán Viktor olyan évértékelő beszédet, ami egybeesett az országgyűlési választás kampányával is. – Jól sikerült ez a nyolc év, jobban, mint ahogy vártuk, de nem értünk a munkánk végére, van még abból bőven – értékelte akkor a 2010 óta tartó kormányzást a miniszterelnök, aki a kampányra készülve kijelentette: a kormánypártokat a higgadtság jellemzi, így nem csoda, ha az országban nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van. Továbbá négy éve Orbán Viktor sorra vette az előző két parlamenti ciklus legfontosabb gazdasági, kulturális, társadalmi eredményeit, szólt a magyar jövőről és a bevándorlás veszélyeiről is. Szavai szerint az ország minden szempontból elérte függetlenségét, de felhívta a figyelmet arra is, hogy hazai és külföldi internacionalisták akarják a hatalmat megszerezni, bevándorlóországgá téve hazánkat.

Emellett a gazdasági eredmények ismertetése, az ország függetlenségének megőrzése és a migráció elleni küzdelem állt a 2018-as évértékelő beszéd középpontjában.

A koronavírus-járvány miatt utoljára 2020-ban mondott évértékelőt Orbán Viktor. A miniszterelnök akkor kijelentette, hogy a kormány folytatni kívánja a családvédelmi lépéseket, továbbá fontos feladatnak nevezte a gazdasági növekedés fenntartását és a munkahelyek megőrzését, aminek alapjául az adócsökkentést jelölte meg - írja a Magyar Nemzet.