Budapest belvárosában tartják az öt évvel ezelőtti, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset áldozataira emlékező koncertet ma este. Több neves fellépő is vállalta, hogy színpadra áll a szűk körben meghirdetett rendezvényen. 

Várnagy Andrea, Simonyi Krisztina, Caramel, Fenyő Iván, Berkes Gabriella, Dorogi Barbara, Nédó Olga, Szűts István, Vadkerti Imre, Pál Dénes, Farkas Laura, Farkas Lili, Hetei Bakó Teodóra, Zolcsák Attila, Gamsz Árpád és a Fasopri Református Gyülekezet Ifjúsági Csoportja is fellép a mai Emlékkoncerten, amit Budapesten tartanak egy hatodik kerületi művelődési házban 19 órától. Ezzel tisztelegnek a halálos baleset áldozatai előtt. 

Megtörtént az elképzelhetetlen

Öt évvel ezelőtt, 2017. január 20-án történt, hogy balesetet szenvedett Olaszországban az a busz, amelyen többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói utaztak, de volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartott. Egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé.

Többen halálra égtek. 17 halálos áldozatot követelt a tragédia.

szinte semmi sem maradt a veronai buszbalesetben érintett buszbólForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Handout / Polizia Di Stato

A nyomozás során kiderült, hogy

a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a verona melletti A4-es autópályán mielőtt az egyik felüljáró pillérének csapódott volna. 

Ahogy megírtuk,

a sofőr, V, János, a vád szerint a tragédia előtt elaludhatott, mivel nem fékezett és a kormányt sem rántotta el. 

Bár felmerült, hogy nem ő vezette a buszt, az autópálya kameráinak felvételei is igazolták, hogy ő ült a volán mögött, és mint kiderült, az első vallomásában maga is ezt mondta, később viszont már tagadta. Annak ellenére, hogy az orvosi vizsgálatok is a vádat igazolták, ügyvédei sokáig kitartott emellett. Az orvosok viszont

Megtalálták a testén a biztonsági öv nyomát, a fejsérülése pedig attól keletkezett, hogy ráesett a sofőrülés fölé elhelyezett televízió

A társa aludt, ő nem volt bekötve és olyan sérüléseket szerzett, ami azt igazolta, hogy ő nem vezethetett.

Elhúzódó tárgyalás

A gyanúsításból hamar vád lett, de az ítélethozatal már nem ment ilyen gyorsan. 2018 októberében került tárgyalóterembe az ügy a Veronai Városi Bíróségon és 2021 októberben zárult le a buszsofőr ítéletével. V. János jogerősen hat év börtönbüntetést kapott, amiből legalább két és fél évet börtönben kell töltenie.

A fellebbviteli bíróság épülete Velencében 2021. október 26-án, itt tárgyalták másodfokon a veronai buszbaleset perétForrás: Origo

Három éve, 2019. január 31-én emlékestet rendeztek a veronai buszbaleset áldozatainak az Újpesti Rendezvénytéren, ahol először hangzott el a Karinthy Vera énekesnő-zeneszerzőtől Verona Angyalainak dala: