Nyomozások és házkutatások a momentumos Cseh Katalin milliárdos korrupciós ügyében

Cseh Katalin
Vágólapra másolva!
Házkutatásokat tartott és versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló részét képező vállalkozások gyanús ügyletei miatt. Az újabb fejlemény kapcsán összeszedtük, hogy mit lehet eddig tudni a momentumos politikus milliárdos korrupciós botrányáról.
Vágólapra másolva!

A botrány a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin körül még tavaly nyáron robbant ki, azóta számtalan részletre fény derült, és több nyomozás is indult Cseh családi cége és az ahhoz köthető cégháló körül. A botrányt tovább fokozta, amikor több fotó is nyilvánosságra került a korrupciógyanúba keveredett politikus méregdrága luxusesküvőjéről. Most – ahogy arról az Origo is beszámolt – az is kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal házkutatásokat tartott és versenyfelügyeleti eljárást indított a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló részét képező vállalkozások gyanús ügyletei miatt.

A kétszínű momentumos

Cseh Katalin édesapja, Cseh Tibor 2010-ben alapította cégét, a Pannónia Nyomda Kft.-t, amit 2013 és 2018 között Cseh Katalin vezetett. A cég ebben az időszakban, vagyis Cseh Katalin ügyvezetése alatt adott be pályázatot uniós forrásra, amellyel végül 68 millió forintot nyert. Ez a pályázat holografikus technológia kifejlesztéséről szólt.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A pályázat összefoglalója marketingeszközként említi a hologramos technológiát, amely óriási hatást gyakorolhat a döntéshozókra. Mint írják, „döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét, de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése) megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet.” Vagyis, a Cseh Katalin vezette cég szerint a fejlesztésük, amelyhez az Unió anyagi támogatását kérték, alkalmas lehetett volna a magyarországi olimpia helyszíneinek bemutatására.

Ez rávilágít a momentumos képviselő kétszínűségére, hiszen éppen a Momentum, Cseh Katalin politikai csoportosulása kezdett aláírásgyűjtést az olimpia ellen, amellyel végül meg is akadályozták a játékok magyarországi megrendezését.

Ráadásul mindez szinte egy időben történt. Pályázatát a Pannónia Nyomda Kft. 2016. július 8-án adta be, a jogosultsági döntés pedig 2016 decemberében született meg. Alig egy hónap múlva pedig a Momentum hozzáfogott az olimpiaellenes aláírásgyűjtéshez.

De nemcsak ebben mutatkozott meg Cseh kétszínűsége, hiszen kiderült az is, a Pannónia Nyomda Kft. később újabb 217 millió forintot nyert uniós pályázaton, a köré csoportosítható más cégek pedig további 4,5 milliárdos uniós támogatáshoz jutottak az évek során. Ennek ellenére Cseh rendszeresen hangoztatja, hogy az uniós támogatásoknak igazságtalan a hazai elosztási rendszere. Szerinte az EU-tól érkező összegeket a szegényeknek, az önkormányzatoknak, a civileknek, az embereknek kell adni. Ehhez képest

családi cégük és a hozzájuk köthető cégháló több száz, sőt több milliárd forintos uniós támogatáshoz jutott.

Vagyis Cseh saját állításait cáfolta, amikor uniós támogatáshoz jutottak.

Kamu, nem létező fejlesztések

A szóban forgó, összesen többmilliárdos támogatást elnyerő vállalkozásokról az is kiderült időközben, hogy azonos címekre voltak bejelentve, ráadásul

FELMERÜLT A GYANÚ, HOGY A HOLOGRAMOS TECHNOLÓGIA, AMELLYEL CSEH KATALINÉK CÉGE A MAGYARORSZÁGI OLIMPIÁT IS NÉPSZERŰSÍTETTE VOLNA, S AMELY KIFEJLESZTÉSÉRE UNIÓS PÉNZT IS KAPOTT, MÁR KORÁBBAN IS LÉTEZETT.

Ezzel kapcsolatban a Bennfentes szedte össze az elérhető információkat, amelyekből kiderült, hogy a Cseh Katalinék cége köré rendezhető cégháló egyik tagja, a Holotech Hungary Kft. svájci tulajdonosa, a HoloTech Switzerland AG már 2013-ban kifejlesztett hologramos technológiát.

Az sem lehet véletlen, hogy Cseh családi cége és az a köré épülő cégháló több telephelyet is bejelentett.

Bizonyos pályázatokon ugyanis egyetlen fillért sem szerezhetnek azok a cégek, amelyek a fővárosban működnek, ellenben nyerhetnek azok, amelyek a gazdaságilag kevésbé fejlett területeken tevékenykednek. A Cseh család cégének, a Pannónia Nyomda Kft.-nek a Pest megyei Vácon és a Nógrád megyei Szirákon is létrehoztak telephelyet, amely címeken rendre megfordult a többi érintett cég is.

Vagyis, ahogy azt a sajtó az elmúlt hónapokban kiderítette,

ezek a vállalkozások szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálhatták a profitot.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Budai Gyula ezzel kapcsolatban tájékoztatást kért a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH), hogy az érintett cégek – az Uniotec Kft., a Mondat Kft., a Holotech Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. – ellen indult-e versenyjogi eljárás.

A FIDESZES POLITIKUS SZERINT UGYANIS A SZÓBAN FORGÓ TÁRSASÁGOK OLYAN ELJÁRÁSOKAT BONYOLÍTOTTAK LE, AMELYEKBEN A NYERTES AJÁNLATTEVŐK – KÖZVETVE – A NYERTES AJÁNLATKÉRŐKKEL UGYANAZON ÉRDEKKÖRBE TARTOZNAK.

Az adót sem fizették rendesen

A Cseh Katalinhoz köthető cégek kapcsán Budai Gyula feljelentést is tett. A feljelentésben többek közt az szerepelt, hogy a Pannónia Nyomdát 2010-ben Cseh Tibor alapította, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2013-ban átadott lányának, Cseh Katalinnak, aki 2018-ig vezette a céget, amely ellen 17 alkalommal indult végrehajtási eljárás adóhátralék miatt, ezek egy része a Momentum politikusának az irányítása alatt.

A Cseh Katalin által vezetett cég, illetve a megalapozott gyanú szerint a céghez kapcsolódó vállalkozásokból álló céghálózat uniós források elnyerése érdekében játszott össze csalárd módon

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Most, ahogy fentebb is említettük, a GVH is arról tájékoztatta a képviselőt, hogy házkutatást és eljárást is indítottak.

Tavaly szeptember elején pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt tájékoztatta arról, hogy

megkezdte a Cseh Katalin-ügy vizsgálatának előkészítését, amihez további adatokat és információkat is kért a korrupciógyanús ügyről.

A Fidesz EP-képviselője szerint az OLAF nyilvánvalóan illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, és

A CSEH KATALIN ÁLTAL VEZETETT CÉG, ILLETVE A MEGALAPOZOTT GYANÚ SZERINT A CÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOKBÓL ÁLLÓ CÉGHÁLÓZAT UNIÓS FORRÁSOK ELNYERÉSE ÉRDEKÉBEN JÁTSZOTT ÖSSZE CSALÁRD MÓDON.

A V4NA nemzetközi hírügynökség Cseh Katalin ügyében az Európai Ügyészségnél érdeklődött, hogy milyen vizsgálat folyik. Az ügyészség válaszában nem cáfolta, hogy ők is vizsgálják, a Közbeszerzési Hatóság pedig egy szerződésmódosítás jogszerűségét vizsgálja a Pannónia Nyomda Kft. esetében.

Tovább fokozta a botrányt a luxusesküvő

Miután fény derült Cseh Katalin korrupciós botrányára, tovább növelte a felháborodást, hogy képek szivárogtak ki a méregdrága luxusesküvőjéről is.

Cseh Katalin esküvője Forrás: Origo

Cseh Katalin és a szintén momentumos Berg Dániel 2021 augusztusában házasodtak össze, a nyilvánosságra került képek szerint fényűző lakodalmon. Az esküvő exkluzív környezetben zajlott, ahol nemcsak a dekoráció volt arany, de még egyes ételeket is aranyporral hintettek.

Asztalok között csúszott-mászott a földön, zavartan bolyongott drága esküvői helyszínének kertjében Cseh Katalin Forrás: Origo

A szertartást és a bulit a festői szépségű Haris Parkban tartották, ahol csak a bálterem kibérlése több millió forintba kerül.