Gyakorlatilag lehülyézte Karácsony Gergely a Political Capitalt, de kiderült, fogalma sincs, miről beszél

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag lehülyézte a baloldali Political Capital munkatársait Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, mert le merték írni, hogy a baloldal elkésett a népszavazási aláírásgyűjtéssel, és már nem lehet április 3-ra kiírni. Karácsony gúnyosan azt mondta, el kéne olvasniuk a törvényt, mert van benne "egy gyorsító sáv", egy speciális rendelkezés. Csakhogy már ezzel a speciális rendelkezéssel is elkésett a baloldal, eleve erről írt az intézet. Vagyis Karácsony vagy teljesen összezavarodott és már azt sem tudja, miről beszél, vagy szándékosan hazudott.
Vágólapra másolva!

Ahogy megírtuk, a Political Capital baloldali elemző intézet levezette, már semmiképpen nem lehet április 3-án népszavazás a baloldal kérdéseiről. Erről is kérdezték Karácsony Gergelyt az ATV-ben, aki láthatóan dühös lett és agresszívan kioktatta a Political Capital munkatársait, mondván, "ajánlja tanult kollégái figyelmébe", hogy nézzék meg a törvényt. Ezután zavarosan valamilyen "gyorsító sávról" kezdett beszélni, ami a törvényben van. Végül kiderült, hogy a népszavazási törvénynek arra a pontjára gondol, amely szerint, ha már ki van írva egy népszavazás egy adott időpontra (mint most április 3-ra), akkor ahhoz még 50 nappal előtte hozzá lehet adni kérdéseket (amúgy legalább 70 nappal előbb kell kiírni a népszavazást).

Csakhogy a Political Capital bejegyzéséből kiderül, hogy figyelembe vették ezt a rendelkezést, ez alapján sem lehet már szavazni a baloldal kérdéseiről. Még akkor sem, ha minden egy nap alatt megtörténne. Vagyis Karácsonynak láthatóan fogalma sem volt, miről beszél - vagy szándékosan hazudott.

Ennél is kínosabb volt, amikor arról kezdett beszélni, hogy egy nap alatt ellenőrizték az összes aláírást, így a Nemzeti Választási Irodának is sikerülnie kell két nap alatt. Csakhogy a pártoknak nem áll módjukban ellenőrizni a leadott aláírások hitelességét, hiszen nem tudhatják - például - az aláírók személyi számát (amit az NVI-nek össze kell vetnie), és még a névjegyzékben szereplő pontos adataikat sem. Vagyis Karácsony megint összevissza beszélt - vagy szándékosan hazudott.

Csak összehasonlításul: a 2008-as szociális népszavazás előtt a Fidesz három nap alatt gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat - sőt, sokkal többet - az akkori Országos Választási Iroda pedig 43 nap után hitelesítette.