Mennyibe kerülnek a különböző típusú klíma berendezések?

Vágólapra másolva!
Magyarországon folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet. A klímaváltozás eltérően érinti a városokat és a kisebb településeket a hőmérséklet tekintetében. Tanulmányok mutatják, hogy Budapest jelenlegi, 24, 8 Celsius fokos átlaghőmérséklete 2100-ra Tirana jelenlegi, 28 Celsius fokos hőmérsékleti viszonyait idézheti.
Vágólapra másolva!
Forrás: ppcool.hu

A rendszerváltáshoz képest a hőmérséklettel a klíma berendezések ára is emelkedett bár nem akkora mértékben. Amíg a klíma beszerelés ára jelentősen nem változott, viszont a háztartások jövedelme nőtt, általánosságban a klíma sokak számára vált elérhetővé otthoni használatra is.

A technológia fejlődésével egyre több féle klíma berendezés közül lehet választani, melyek ára és a klíma beszerelés költsége is változik. A kivitelezés típusa szerint többféle klímát különböztetünk meg:

  • oldalfali
  • multi split
  • parapetes
  • kazettás

Az oldalfali változat a leginkább elterjedt a háztartásokban, kevés helyet foglaló klíma berendezés, viszont a hűvös levegő elosztása egyenetlen is lehet. Az ilyen készülékek az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, már 150.000 forint körül vannak elérhető modellek, viszont a klíma szerelés árát ez az összeg még nem tartalmazza.

A multi split klíma egy beltéri és egy kültéri egységből áll, ezek a modellek alkalmasak több helyiség egyidejű hűtésére is. Egy kültéri egységhez akár több beltéri egység is csatlakoztatható, viszont ha a kültéri egység tönkremegy, egyetlen beltérit sem lehet használni. A multi split klímák ára inkább a közép- és felsőkategóriához tartozik, 400.000 forinttól találunk ilyen készülékeket, de gyakran több milliós klímákkal is találkozhatunk.

A parapet klímákat a tetőtéri helyeknél használják leginkább, de előfordulnak mennyezetre szerelhető készülékek is. A kazettás klímákat pedig a zárt álmennyezetű helyiségekbe illeszkednek tökéletesen, ott nagyon egyenletes hőelosztást biztosítanak. A készülékek árán túl, a beszerelésnek is van költsége, a klíma szerelés árak általában a berendezés teljesítményétől és/vagy a felszerelés bonyolultságától függnek.

A klíma beszerelésén túl nem alábecsülni a klíma szerelés, karbantartás éves szükségességét, hogy minél tovább és minél egészségesebben élvezzük a felszerelt klímaberendezéseket.