Orbán Viktor: Magyarország nem fordulhat vissza

ORBÁN Viktor, rádió, interjú
Budapest, 2021. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai székházában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorban 2021. október 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az omikron egy új kihívás, annyiban különbözik a korábbi vírusvariánsoktól, hogy szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármelyik eddigi, de a veszély, amellyel ránk tör, gyengébb - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken. Amikor a magyar egészségügy magánosításáról van szó, akkor mindig kitapintható az üzleti érdek, a baloldal abban érdekelt a korábbi kenyéradó gazdái okán, hogy a nagytőkét és nemzetközi tökét segítse és megnyissa a kapukat a privatizáció előtt - hangsúlyozta a kormányfő. Tanulni kell abból, ami 2010-ig történt, abból, hogy mennyi erőfeszítés kellett, hogy a hibákat ki tudjuk javítani, és ha már sikerült, nem fordulhatunk vissza oda, ahol megint csak bajok várnának ránk, mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

- mondta péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, hogy a vele konzultáló virológiai szakemberek szerint most más a helyzet, gyorsabban terjed az új variáns, de nem jelent már akkora veszélyt az emberek egészségére. Orbán Viktor rámutatott, növekszik a fertőzöttek száma, de csökken a kórházban kezelteké, ma reggelre például a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent a korábbi napokhoz képest.

A kormányfő megerősítette, február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá változik, szerinte az új variáns természete miatt is ez a logikus.

– Csak az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást is, vagy a második oltás óta nem telt el hat hónap – tette hozzá. Mint mondta, a lefutása az omikronnak gyors, és nem annyira brutális a lefolyása, mint a korábbi variánsoknak. A miniszterelnök elmondta, hogy mely napokon lehet továbbra is regisztráció nélkül oltakozni.

Orbán Viktor: Csak az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást is, vagy a második oltás óta nem telt el hat hónap Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kínai vakcinákat a WHO akkreditálta

Egy demokráciában természetes, hogy vita van a védekezésről – mondta Orbán Viktor. A kormányfő olyat viszont máshol nem tapasztalt, hogy politikusok kamuvideókat készítettek volna. – Ahogy Magyarországon támadják a védekezést, az sértő az ápolókra és az orvosokra. Mintha a kórházban dolgozó emberek nem lennének alkalmasak arra, hogy ellássanak minket.

- kommentálta a baloldal magatartását a kormányfő. Szerinte politikai ellenfelei nem tudnak különbséget tenni a kormány támadása és az ország leminősítése között.

A keleti vakcinák bírálata kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, a kínai vakcinákról szóló vitát zárójelbe lehet tenni, mivel a WHO akkreditálta azt. Mint mondta, komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak azzal, hogy melyik vakcina használható és melyik nem, és senki nem veheti magának a bátorságot, hogy önkényesen döntsön egy olyan szakmai kérdésben, hogy melyik vakcina jó, és melyik rossz.Elmondta, üzleti érdekek jelennek meg a vakcinapiacon, de kell, hogy legyen egy felelős, nemzetközi, tudományos közösség, amely a vakcinákat vizsgálja.

A kínai Sinopharm-vakcinát hitelesítette a WHO Forrás: MTI/Rosta Tibor

Magyarország előre megy, nem hátra

– A politika olyan világ, ami közel van a költészethez – válaszolta Orbán Viktor a Magyarország előre megy, nem hátra szlogenre vonatkozó kérdésre.

- magyarázta a kormányfő. Felidézte, hogy 2010-ben egy csődbe juttatott országot vettek át, a baloldali kormányzás bűneinek eredményeit pedig az eltelt időszakban Magyarország kijavította; a munkanélküliség jónak mondható, a növekedés hét százalék. Orbán Viktor szerint tizenegy év munkáját nem érdemes kidobni az ablakon. A kormányfő azt mondta, a kampányszlogen második része is fontos, mert a baloldal most újra azt mondja az embereknek, hogy bízzák meg őket az ország vezetésével.

Szerinte ezek a politikusok már bizonyíthattak volna kormányon, de nem tettek semmit az emberek védelme érdekében.

Nem emeltek minimálbért, nem tettek semmit az energiaárak ellen.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a baloldal a parlamentben 2010 után sem támogatta a kormány döntéseit, melyek kijavították a balliberális kormányzás hibáit.

Az egészségügy magánosítására készül a baloldal Forrás: MTI/Vajda János

Ezért akarja privatizálni az egészségügyet a baloldal

Márki-Zay Péter korábban azt mondta, leváltották a régi ellenzéket, és ő maga nem fog visszatérni a 2010 előtti világhoz. Szavai mégsem ezt tükrözik, hiszen a baloldal az élelmiszerár-stoppot és az egészségügyet is támadja. A kormányfő úgy fogalmazott, a magyar egészségügy magánosítása mögött mindig üzleti érdek rejlik, a nagytőkét és nemzetközi tőkét segíti a privatizálás. Azt akarják elhitetni, hogy nem az állam adja a biztonságot, hanem a magántőke beengedése.

- fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, van még min javítani, már csak azért is, mert a világ egészségügyi helyzete is változik, fejlődik. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy az államilag felügyelt egészségügyi rendszernek kell jó teljesítményt nyújtania, amely a kispénzűek számára is elérhető. Az egészségügy privatizálásával sokan maradnának ki az egészségügyi ellátásból – hívta fel a figyelmet.

Továbbra is erős a migrációs nyomás Forrás: MTI/Donka Ferenc

Migráció

A növekvő migrációs nyomás kapcsán Orbán Viktor elmondta: 2020-ban 45 ezer illegális bevándorlót fogtak el a határokon, 2021-ben pedig ennek a számnak szinte a háromszorosát.

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a migráció mint fenyegetés, velünk él, ezért át is kell alakítani a határvédelem rendszerét, új erőket kell bevonni ebbe a rendszerbe.

A kormányfőt megdöbbenti az uniós svéd biztos állítása, aki hisz abban, hogy a bevándorlók nélkülözhetetlenek. „Mi ennek az ellenkezőjét gondoljuk, nem szeretnénk, ha a gazdaság helyreállításában bevándorló- és migránsszervezetek vennének részt. Mi ebből nem kérünk, még akkor sem, ha rövid távon olcsóbb lenne beengedni őket, mint védekezni ellenük" - mutatott rá Orbán Viktor, kiemelve: mi, magyarok vagyunk a nyugati világ várkapitány-rendszere, akik egész Európát védjük, miközben Brüsszel ebben nem segít bennünket anyagilag.