Demeter Szilárd a baloldali kultúrpolitikáról

Vágólapra másolva!
Vártam, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció kiáll valami értelmezhető kultúrstratégiai-kultúrpolitikai vízióval, amivel majd vitába lehet szállni. Idejük lett volna rá, idestova tizenkét esztendeje elégedetlenkednek. De amit eddig mutattak, az elég vérszegény.
Vágólapra másolva!

Egyrészt Gréczy Helikopter Zsolt mondott két nevet. Vidnyánszky, Demeter. Ha nem veszik szerénytelenségnek, a magam részéről ezekkel a nevekkel egyetértek, sőt, még tudnék sorolni egy egész hadseregnyit, sok jó magyar intézményvezető végzi a dolgát hazánkban és kerek e földtekén, a haza és a nemzet fényre derül.

Aztán volt még valami ködevés a művész és a művészet autonómiájáról. Ezt értelmezni sem tudom 2022-ben, esetleg koalíciós társuk nagyasszonyával, Lendvai Ildikó elvtársnővel tessenek egyeztetni az óráikat, utoljára talán ő csorbította a t. alkotók szabadságát cenzorként.
Hiller István meg tök komolyan belemondta a kamerába, hogy új épületet az OSZK-nak. Esetleg ha miniszterként egy kicsit odafigyelt volna, akkor a nemzeti könyvtárban sem kellet volna annyi romot eltakarítani utánuk, de ez mindegy is: ha véletlenül kormányra kerülnének, akkor ingyen és bérmentve átadom nekik az erre vonatkozó kormányelőterjesztést, négyzetméterre kiszámoltuk, hogy mi lenne a kívánatos.

És úgy látom, hogy rászorulnak a szakmai segítségre. Mert amit a másik szivárványkoalíciós kultúrhérosz, Brenner Kommunizmus Áldozatain Viccelődő Koloman jobbikos ámokfutó az utóbbi napokban elművelt, arra nincs jobb szó: ciki.

Érdemes teljes egészében idézni Prőhle Gergely igazgató úr helyreigazítását, amit a 444-nek küldött: „A nap folyamán nem követtem a tegnapi Esterházy könyvtáravató utóéletét, és amikor este bekapcsolódtam a hírfolyamba, meglepődve láttam, hogy Kaufmann kolléga [444-es függetlenobjektív zseni - DSZ megj.] a tegnapi napon feldúltnak látott, és hogy én csúnyán helyretettem volna Fekete Péter kulturális államtitkárt. Amikor láttam, hogy mindez az agybaj rovat (?), vagy címszó alatt történt, akkor megnyugodtam, mert ez tényleg az. Ugyanakkor amikor felfedeztem, hogy Brenner Koloman az avatáson elhangzottak alapján feljelentést tett az államtitkár ellen, rá kellett jönnöm, hogy vagy a rovat (?) neve megtévesztő, vagy az agybaj valóban terjed - ami egy országgyűlési képviselő, az ELTE BTK korábbi dékánhelyettese esetében legalábbis aggasztó, de még inkább nehezen elképzelhető - régi ismeretségünk alapján legalábbis. Szögezzük le: az államtitkár nem lopta el a gesztusként még csak nem is átadott, hanem megmutatott labdát. Még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, amikor kesztyűt húzott a felmutatáshoz.

Amikor - nem »csúnyán helyretéve«, hanem legfeljebb kissé ironizálva, és korántsem feldúltan, inkább kedélyesen jeleztem, hogy remélem, vissza is viszi, erre ő ott helyben ígéretet tett. A történtek ilyetén átértelmezése nem válik a 444 és Kaufmann kolléga dicsőségére, ez egyszerű klikkhalász zsiványság. Brenner Koloman pedig remélhetőleg konzultál a jogászaival, még mielőtt egy ilyen »agybaj« tudósításnak felül".

Állítólag a liberálisoknál volna a szakértelem. Tisztelettel kérem, valaki nem állna oda, és nem készítene egy rendesebb kultúrstratégiai anyagot, amit, mondjuk, vállalható módon prezentálnának is az úri közönség színe előtt? Mert ez így, megismétlem, ciki.

Villantó Zsolt szerint „a kultúra a zászlóshajó". A kép jó, talán még igaz is lehetne. De amit ők eddig megmutattak belőle, az valami uszadékfából összetákolt tutaj, amelyen zászlóként vígan lengedezik a kapitány alsógatyája.