Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter „fogyatékosoknak" minősítette a Fidesz támogatóit, súlyosan megsértve ezáltal az emberi méltóságukat. Márki-Zaynak a fogyatékossággal élő embertársainkat megbélyegző kijelentéseit elítélte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is. Az érdekképviseleti szervezet szerint „a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára". Az ÉFOÉSZ megbélyegzés helyett programokat vár el a jelölttől, amelyek segítik őket a közösség egyenrangú tagjaiként élni. Sajtómegkeresésre reagálva a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László a következőképpen nyilatkozott Márki-Zay fogyatékossággal élőket sértő kijelentésére: „A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené".

Márki-Zay Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltje a vasárnap esti szokásos Facebook-videós bejelentkezésében ismét sértegette a Fidesz támogatóit és szimpatizánsait.

Márki-Zay PéterForrás: AFP/John Thys

MÁRKI-ZAY A FIDESZ TÁMOGATÓIT „FOGYATÉKOS PROPAGANDISTÁKNAK" MINŐSÍTETTE.

Márki-Zay videója alapján elég nyilvánvaló, hogy A BALOLDALI POLITIKUS KIREKESZTŐ ÉS DISZKRIMINATÍV MÓDON HASZNÁLTA A „FOGYATÉKOS" JELZŐT.

A témával kapcsolatosan az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) közösségi oldalán közleményt fogalmazott meg.

A közleményben az áll: a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára.

Évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő, jelesül egy miniszterelnök-jelölt, aki többszázezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja – emelte ki az érdekvédelmi szervezet.

Hozzátették: Magyarországon fogyatékossággal élő emberek tízezrei évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek.

A politikai küzdelmekben tett átgondolatlan nyilatkozatok a mindennapi életben súlyos következményekkel járnak, amelyeket a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik a maguk nehezen hallható hangjával kevéssé tudnak ellensúlyozni – hangsúlyozta az ÉFOÉSZ.

Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni – hangsúlyozta az ÉFOÉSZ.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének közleménye teljes egészében alább olvasható el:

Magyar Paralimpiai Bizottság: „A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta"

A Magyar Nemzet megkeresésére reagálva Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a következőképpen nyilatkozott Márki-Zay Péter fogyatékossággal élőket sértő kijelentésére:
A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené.

Szabó László szerint „az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, az egyszerű emberi tahóság, közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító."

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökeForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kiemelte: éppen az a célja minden normális embernek ebben az országban, hogy az, hogy valaki fogyatékosként éli az életét, ne hasson negatívan az ő helyzetére.

„Azon küzdünk, hogy a fogyatékos emberekre ne problémaként, hanem erőforrásként tekintsenek. Ők is rendelkeznek képességekkel, nem azt keressük bennük, ami nincs meg, hanem annak örülünk, ami megvan. Innen kell ránézni a dologra, a másik irányból nem lehet". Amit Márki-Zay szavai is tükröznek, az a megközelítés elfogadhatatlan – fogalmazott Szabó László.

Véleménye alapjánaz európai, nyugati értékekkel, melyekre a baloldal rendszeresen hivatkozik, az ilyen kijelentések totálisan szembemennek.

„Minden idők legjobb eredményét érték el öt hónappal ezelőtt a magyar paralimpikonok, ezek után ilyet nyilatkozni felháborító" – emlékeztetett Szabó László.

Mint mondta, fogyatékosnak lenni nem annyit jelent, mint vesztesnek lenni.

Szerinte Márki-Zay mondata derékba töri ezt a szlogent, azt sugallja, hogy aki fogyatékossággal él, az a vesztes oldalhoz tartozik.

„Rengeteg fogyatékos ember próbál példát mutatni, hogy hogyan tudnak hozzátenni a nemzethez, ezt veszélyeztetni, odavágni a fejükhöz egy ilyet nem szabadna" – zárta gondolatait a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Mindezen nyilatkozatok dacára a baloldali propagandamédia azonban továbbra sem kívánja kommentálni azt, hogy Márki-Zay Péter súlyosan megsértette a fogyatékossággal élő embertársainkat. Eddig csupán Soros György amerikai milliárdos blogja írta meg, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt fogyatékosoknak minősítette a Fidesz szimpatizánsait, de ezt követően a blog szánalmas módon próbálta mentegetni Márki-Zayt. Erről az Origo itt írt részletesebben.