Közös gyertyagyújtást szervez a Váci Zsidó Hitközség az elmúlt hetek váci történései után - videó

Vágólapra másolva!
A váci náci képviselők antiszemita megnyilvánulásai és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése után az emberi méltóság védelmében hívnak mindenkit egy közös gyertyagyújtásra 2022. január 26-án, szerdán 17 órától a váci zsinagóga elé. Az esemény mottója: „A fasiszták nem tűntek el, hanem újratermelődtek." - írja a Váconline. 
Vágólapra másolva!

Hetek óta nagy felháborodást váltottak ki Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence váci baloldali képviselők napvilágra került antiszemita és rasszista bejegyzései. Ezekben leírták, hogy

  • Hitlernek élhet egy eltitkolt „fia",
  • jópofa dolog egy képviselő-jelöltet Hitlerré maszkírozni,
  • a sportolók lehetnek árják és nem árják,
  • a színesbőrű focista a fehérbőrű inasa,
  • mosolygós „huncut" Hitler kép lett az új lájkjel,
  • a zsidó egyetem honlapjának megnyitása után leköpte a billentyűzetet,
  • illetve zsidó közéleti szereplők listája is előkerült.

Az antiszemita és rasszista megnyilvánulások miatt lemondásra szólította fel a képviselőket a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, de a képviselők nem mondtak le.

Sőt, a baloldal váci képviselőjelöltje Inotay Gergely nyíltan ki is állt, és egyszerű hazugságnak nevezte az esetet, holott a rasszista és antiszemita mondatok mindegyikét saját politikustársai írták saját kezűleg. Azzal, hogy a város vezetése nem ítélete el az antiszemitizmust, de kiállt az antiszemita politikus mellett, Vác Raoul Wallenberg-díja is veszélybe került.

A Váci Zsidó Hitközség is megszólalt az ügyben, tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen. Mint írták:

Pár nappal később a Váci Zsidó Hitközség elnöke névtelen fenyegető levelet kapott, melyben azt írták, hogy „Te büdös zsidó! Szétverjük a zsinagógádat meg a koszos temetőd." A fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A történtek után a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja előestéjén, 2022. január 26-án, szerdán 17 órától megemlékezést tart a váci zsinagóga előtti kertben, melyre minden jóérzésű embert várnak.

Kérik maszk viselését. Az eseményen felszólal Turai János hitközségi elnök is.

Kérik, hogy aki teheti, egy mécsessel csatlakozzon a csendes megemlékezéshez, ezzel is kiállva a gyűlölet és az antiszemitizmus ellen, emlékezve a történelmi tragédiára.