Miért tagadta le Karácsony a Városháza eladásáról tárgyaló Barts jutalmát?

KARÁCSONY Gergely; Balogh Samu
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (b) érkezik hivatalának átadás-átvételére a Városházán 2019. október 17-én. Mellette munkatársa, Balogh Samu várostervező. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely múlt hétfőn, a Városháza eladásával kapcsolatban létrehozott vizsgálóbizottsági ülésen kijelentette: minden fővárosi cégvezető kapott jutalmat, még az a Barts J. Balázs is, aki egy hangfelvétel tanúsága szerint dobra verte volna a főváros legdrágább épületét. A főpolgármester később azt állította, Barts 2021-ben nem kapott jutalmat. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza-ügyben felállított fővárosi vizsgálóbizottság legutóbbi ülésén határozottan azt állította, hogy Barts J. Balázst, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetőjét év végi jutalomban részesítette a főváros. Karácsony úgy fogalmazott, hogy az összes cégvezető kapott jutalmat, ha pedig egy vezető nem alkalmas a jutalomra, ki kell rúgni. Ha pedig bízunk benne, akkor ösztökélni kell arra, hogy jól, vagy még jobban végezze a munkáját – hangsúlyozta a főpolgármester.

Karácsony Gergely vagy Barts Balázs nem mond igazat? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ennek kapcsán az Origo megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt; arra voltunk kíváncsiak, mennyi jutalmat kapott Barts. Azt a választ kaptuk, hogy tavaly Barts nem kapott jutalmat, így adódik a kérdés, ki hazudik: a hivatal vagy a főpolgármester.

Múlt pénteken pedig Karácsony Gergely a HírTV-nek azt állította, hogy Barts esetleges jutalmáról még nem született döntés, miközben múlt hétfőn maga mondta, hogy kapott jutalmat a fővárosi vagyonkezelő vezetője. Karácsony tehát kétszer is megpróbálta letagadni azt, amit a vizsgálóbizottság előtt mondott.

A Karácsony tagadásáról szóló felvételt alább nézhetik meg.

Mint ismert, Barts J. Balázs – más normális munkahelyekkel ellentétben, ahol kirúgták volna egy ekkora botrány után – mindössze egy írásbeli fegyelmit kapott a főpolgármestertől. Megkérdeztük Karácsony Gergelyt Barts J. Balázs jutalmáról, ha kapunk választ, frissítjük a cikkünket.

Fidesz: El akarták adni a Városházát

Hétfőn egyébként véget ért a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság munkája, a Fidesz-KDNP-s delegáltak szerint megállapítható, hogy a városvezetés tervezte a Városháza eladását - írta Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság kormánypárti elnöke. Kovács Péter azt írta: a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjai egy 35 oldalas "összefoglaló jelentésben" részletesen igazolják, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy "a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve a főváros baloldali vezetése részéről, ahogyan a III. kerületi Mocsárosdűlő egy részének beépítése és értékesítése is".

A nyilvánosságra került hangfelvételeken elhangzó, jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működését a bizottság előtt megjelent ingatlanközvetítő vallomása megerősítette; "ennek bizonyíthatóságát a nyomozóhatóság tudja kideríteni" - áll a közleményben. Kovács Péter hozzátette: Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök nem jelent meg a bizottság előtt, és írásban sem adott releváns válaszokat, így "a főváros működésében és a fővárosi ingatlanok értékesítésében vállalt szerepéről a nyomozó hatóságnak van feladata és jogköre tovább vizsgálódni".