Csalás és hamis magánokirat felhasználása miett kell felelnie annak a tószegi nőnek, aki 2020 novemberében, Szolnokon, azzal a hamis indokkal kért kölcsönt két helyi férfitől, hogy a pénzt kutatóorvosi tevékenységére, egy COVID-19 vírus elleni vakcina kifejlesztésére fogja fordítani.

A 31 éves nő 2020 novemberében, Szolnokon, megismerkedett két férfival, akiknek kutatóorvosként mutatkozott be, és hamisan azt állította, hogy egy COVID-19 vírus elleni vakcina elkészítésén dolgozik, a fejlesztés már végső fázisában van, de annak befejezéshez pénzre lenne szüksége. Az orvosi végzettséggel nem rendelkező nő olyan hitelesen adta elő kérését, hogy

elnyerte a két férfi bizalmát, akik kölcsön adtak neki összesen 3.700.000 forintot.

Az eredeti szándékát titkoló nő írásba foglalt szerződésben vállalta, hogy a vakcina fejlesztésre kapott kölcsönt 2021. február végéig visszafizeti a két férfinak, ám hónapokkal a határidő letelte után még sehol nem volt a pénz.

A két férfi végül 2021 júliusában felszólító levélben kérte a pénz visszafizetését.

Forrás: Ügyészség

A nő igyekezett továbbra is fenntartani annak látszatát, hogy kutatóorvos, és szándékában áll a kölcsön visszafizetése, de e-mailjeiben, és egy hamis banki bizonylat bemutatásával csak hitegette a két férfit ahelyett, hogy a pénzüket visszaadta volna.

Mivel nő a büntetőeljárás kezdetekor megtérítette a pénzt, az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtön és pénzbüntetés kiszabását javasolta.