Tiltakoznak és nyilvános bocsánatkérést várnak Márki-Zay Pétertől a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek

Márki-Zay Péter, fogyatékosok, Fidesz
Vágólapra másolva!
Tiltakoznak Márki-Zay Péter elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek.
Vágólapra másolva!

A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter 2022. január 23-i elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban – írja hétfői délutáni közös közleményében az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete.

A közös kiállásukban úgy fogalmaznak, hogy az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink

– A "fogyatékos" szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé, és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek – írják.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak Forrás: Origo

A közleményben azt is hozzátették, hogy zéró toleranciát várnak el, illetve, hogy

– A sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben. Felszólítunk minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindenkor tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül. A fogyatékossággal élő emberek alulírott szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől – írják.