Óriási felháborodást okozott Márki-Zay Péter azzal, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay arrives for a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási felháborodást okoztak a közvéleményben Márki-Zay Péter szavai, amelyekkel a fogyatékkal élőket sértegette. Vasárnap esti élő Facebook-bejelentkezésében fogyatékosnak nevezett minden olyan embert, aki a Fideszt támogatja. Hozzátette azt is, hogy csak az ostobák hisznek a Fidesznek. A fogyatékkal élők szervezetei visszautasították, hogy Márki-Zay negatív kontextusban beszélt róluk, sértésnek akarta felhasználni őket. Akiket megkérdeztünk, leginkább azt nem értik, hogyan akar képviselni egy országot az, aki ilyen kegyetlenül sérteget embereket - éppen azokat a fogyatékkal élőket, akiket támogatni kellene. 
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter előszeretettel beszél az elfogadásról és a társadalmi szolidaritásról, ehhez képest rendszeresen vállalhatatlan módon, sértően beszél az emberekről.

Korábban elmeháborodottnak hívta az aggódó szülőket, akik féltik a gyerekeiket az LMBTQ-propagandától, ostobának nevezte a Fidesz szavazóit, a rezsicsökkentés mellett állókat trágyával etetett, sötétben tartott gombának nevezte, a falusi embereket pedig tudatlannak.

Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

Ezek után vasárnap este sem hazudtolta meg magát, amikor a közösségi oldalán, egy élő bejelentkezésben tovább folytatta a szitkozódást, ugyanis "fogyatékosoknak" nevezte azokat, akik szerint ő Indiába küldte szemműtétre az embereket (pedig erről videó is van).

"Egy nagy nullának tartom"

Most az Origo újságírója a Keleti pályaudvarnál kérdezte meg az embereket arról, hogy mi a véleményük Márki-Zay Péter újabb kirekesztő kijelentéséről, legújabb dühkitöréséről.

Egy férfi tömören úgy fogalmazott, hogy

Később egy asszony elmondta, hogy otthon a férjével rendszeresen követik a híreket, és próbálják nyugodtan, objektíven figyelni a történéseket, de ez az utóbbi időben már nem megy nekik. Márki-Zay legújabb kijelentése pedig nagyon felháborítja.

– mondta az asszony.

Egy nő elsősorban azt kérte ki magának, hogy Márki-Zay a felelőtlen kijelentéseivel a valóban fogyatékossággal élő embereket bántotta, nem törődve velük és a problémáikkal.

"Neki az lenne a feladata, hogy minden ember jogát szem előtt tartsa, nem pedig az, hogy sértegesse őket" - tette hozzá

Egy vonatra várakozó asszony ezt mondta:

Egy férfi éppen a buszhoz sietett, de arra időt szakított, hogy elmondja véleményét a trágár kijelentésről. Ő egyenesen baromságnak nevezte Márki-Zay Péter szavait.

- mondta a férfi, majd hozzátette, hogy a fogyatékos emberekről ilyen negatívan beszélni kifejezetten sértő.

Ahogy azt korábban megírtuk, Márki-Zay Péter újabb sértegetése után Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy az az állítás a legfelháborítóbb, hogy

ha valaki így éli az életét, az pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője azt mondta: siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érintik Márki-Zay szavai.

- mondta jelnyelven videóüzenetében.