Megkérdeztük Karácsony Gergelyt Márki-Zay fogyatékosokat sértegető mondatairól - itt a hangfelvétel

Karácsony emberei levélben azt közölték a hölggyel, hogy a főpolgármester úrnak nincs személyes fogadóórája, majd elhajtották
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergelynek "elkerülte" a figyelmét Márki-Zay Péter fogyatékosokat sértő kijelentése - mindezt az Origo kérdésére állította a főpolgármester, megpróbálva kibújni a válasz alól. Aztán a következő mondatban gyorsan ellentmondott saját magának. A baloldal jelöltje vasárnap este nevezte fogyatékosoknak azokat, akik nem értenek vele egyet. Márki-Zay Péter kijelentését követően az összes fogyatékosügyi szervezet elítélte a baloldali politikus kijelentését, de a hódmezővásárhelyi polgármester nem kért bocsánatot. 
Vágólapra másolva!

- így reagált Karácsony Gergely főpolgármester az Origo kérdésére, hogy mit gondol Márki-Zay Péter baloldali listavezető fogyatékosokat sértő szavairól.

- tette hozzá. A főpolgármester további kérdéseinkre nem válaszolt.

Az erről szóló felvételt itt hallgathatják meg:

Országos botrány

Mint arról korábban beszámoltunk, megint országos botrányt okozott Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi bejelentkezésével, amelynek során negatív kontextusban, sértően beszélt a fogyatékkal élő emberekről. A baloldal jelöltje egész pontosan fogyatékosnak nevezte a Fidesz szavazóit. Nem ez volt az első alkalom, hogy dühkirohanásában több millió magyar emberbe belerúgott, de talán ez volt a legdurvább, hiszen fogyatékkal élő, hátrányos helyzetben lévő embereket emlegetett negatív kontextusban.

Felháborodott reakciók

Ahogy fentebb is említettük, a baloldal kormányfőjelöltjét több, a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezet is elítélte. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) közleményében azt írta, hogy

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hasonlóan nyilatkozott. Szerinte is az a legvisszataszítóbb Márki-Zay nyilatkozatában, hogy negatív értelemben használta a fogyatékos kifejezést. "Úgy, mint hogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené" - húzta alá, hozzátéve, hogy fogyatékosnak lenni nem annyit jelent, mint vesztesnek lenni.

Karácsony Gergely nem találkozott Márki-Zay Péter botrányos kijelentésével

Hétfő délután közös közleményben tiltakozott több fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet. Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete azt írta, hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, sértő kifejezések. Továbbá leszögezték, zéró toleranciát várnak el a kérdésben, egyúttal felszólították Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot a kijelentéséért.

Bocsánatkérés helyett mellébeszélt Márki-Zay

A Fidesz egyik európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke, Kósa Ádám a közösségi oldalán közzétett felvételen jelnyelven mondta el, hogy miért kimagyarázhatatlanok Gyurcsány jelöltjének kijelentései.

Elmondása szerint nagyon nehéz volt megállnia, hogy első felháborodásában ne írjon vagy nyilatkozzon valami nagyon erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul.

Márki-Zay Péter kedd este az ATV-n szerepelt, de bocsánatkérés helyett ott is mellébeszélt, majd egy hazug álbocsánatkéréssel próbálkozott ("Ha valakit mégis megbántottam volna...." - kezdte, azt akarván érzékeltetni, hogy nem ő a hibás, hanem az, aki kifogásolja a szavait).