Karácsony Gergely főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, "ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé" - írta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a politikus gyalázkodása kapcsán.

Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítja fel Karácsony Gergely főpolgármestert a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). A szervezet közleményében azt írta, megdöbbentők Karácsony Gergely szavai, aki a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte egy rádióinterjúban. "A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester" - írta a KÉSZ.

Bocsánatkérésre szólította fel Karácsony Gergelyt a KÉSZ isForrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátették: amint azt többször is hangsúlyozták, olyan országban és fővárosban szeretnének élni, ahol mindenki, a politikusok és a városvezetők is elfogadják, tetteikben és szavaikban pedig meg is mutatják a másik ember iránti tiszteletet,  és ez a vallási és hitbeli meggyőződésre és annak szimbólumaira is vonatkozik. "Szomorúan tapasztaljuk, hogy miközben bizonyos kisebbségek jogai kiemelt védelemben részesülnek, addig egyes közösségek, legtöbbször a keresztények kigúnyolása megengedett. A krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír" - jegyezték meg.

Kiemelték: a főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, "ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé".  A szavazópolgárok joggal várják el a főpolgármestertől, hogy szavai átgondoltak, nyilatkozatai megfontoltak legyenek - írták. A szervezet ezért minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítja fel Karácsony Gergelyt.

A botrányos kijelentés 

A főpolgármester egy interjúban a Magyar Zene Házával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a 21. században "egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk". A főpolgármester kijelentése a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is szóba került, ott Karácsony Gergely megismételte: elvi alapon ellenez minden olyan építkezést, amely zöldterületen folyik, majd többször kiemelte, hogy értékelése szerint a Városliget százéves platánfái "nagyobb értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás".