Márki-Zay Péter oktatási szakértője többnek hazudja magát az életrajzában

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, answers journalists' questions prior to a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Papíron az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója a momentumos Tóth Endre, akit nemrég nevezett meg a baloldal Márki-Zay Péter "árnyékkormányának" oktatási felelőseként. A fiatal baloldali politikus azonban már rég felfüggesztette tanulmányait. Sőt, tavaly szeptemberrel a hallgatói jogviszonya is megszűnt. Csak erről elfelejtette tájékoztatni a választókat - írja az Adatradar.hu.
Vágólapra másolva!

Félrevezethette választóit, de a baloldali összefogás többi szereplőjét is a momentumos Tóth Endre, Márki-Zay Péter „árnyékkormányának" oktatási témafelelőse és a baloldali összefogás dél-budai országgyűlési-képviselőjelöltje. Előválasztási oldalán máig elérhető életrajzában a fiatal baloldali politikus azt állítja magáról, hogy az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója; 2019 óta doktorandusz.

Ha bárki elolvasta, mit ír magáról, joggal gondolhatta, hogy Tóth Endre azóta ledoktorált, hiszen önéletrajzának ezen a szakaszán a végzettség rubrikát nem hagyta üresen, de még csak nem is azt írta oda, „folyamatban", hanem a korábbi, befejezett tanulmányaihoz hasonlóan kitöltötte a sort, mégpedig azzal: „doktori képzés".

Forrás: Adatradar.hu

Ezt nagyon könnyű félreérteni. Legalább annyira, mint amikor párttársa, Hajnal Miklós közgazdászként hivatkozott magára egy televíziós műsorban. (Mint ismert, Hajnal nem fejezte be az egyetemet, és újabban azzal védekezik: ő nem azt állította magáról, hogy diplomás közgazdász – de ha visszakérdezhetnénk: milyen közgazdász van még azon kívül? Botcsinálta?)

Visszatérve Tóth Endrére, a Momentum politikusa 2019 óta önkormányzati képviselő Budapest XXII. kerületében. A Budafok-Tétény honlapján elérhető életrajzában szintén pártja oktatáspolitikusaként hivatkozik magára, és kiemeli: „Jelenleg közéleti feladataim mellett az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója vagyok."

Forrás: Adatradar.hu

A probléma ezzel az, hogy Tóth Endre a doktori.hu oldal nyilvántartásában sem aktív, sem passzív hallgatóként nem szerepel. Ami annyit jelent: állításával szemben a Momentum politikusa közéleti feladatai ellátása mellett jelenleg NEM az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója.

Miután ez az adatRADAR tudomására jutott, megkerestük az egyetemet és természetesen Márki-Zay Péter oktatási szakértőjét is. Az előbbi nem, az utóbbi viszont készségesen válaszolt a kérdéseinkre.

Tóth Endre válaszát az Adatradar teljes terjedelmében közölte:

2019/2020-as tanév őszi félévében iratkoztam be az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola doktori képzésére, majd sikerrel abszolváltam az első két félévet. 2020 nyarán azonban megválasztottak a Momentum Mozgalom elnökségi tagjává, amely jelentős időbeli leterheltséget jelentett számomra, így a doktori tanulmányaim halasztásáról döntöttem. 2020/2021-es tanév őszi félévében még részt vettem egy kurzus oktatásában, de a félévét már passzív státuszban töltöttem, csakúgy mint a tavaszi félévet. Mivel három egymási utáni félévet nem lehet passzív státuszban tölteni, így a 2021/2022-es tanév őszi félévében a hallgatói jogviszonyom megszűnt. Később szándékomban áll a doktori képzésem újrakezdése. Az előválasztási önéletrajzom 2021 nyarán került feltöltésre, ekkor még passzív státuszú doktori hallgató voltam az ELTE-n.

Azt hiszem nem sikerült egy újabb diplomahamisító ellenzéki politikust találnia.
De örülök, hogy ilyen szoros figyelemmel követi az önéletrajzom alakulását. Bízom benne, hogy az én adatkéréseimre is ilyen gyors választ kapok majd az illetékes kormányzati szervektől.

A portál leszögezi: Tóth Endrének igaza van, két félév után egy harmadikat már nem lehet passziváltatni. De ezt nyilván tudta a 2020/2021-es tanév tavaszi szemeszterének végén, és még inkább akkor, amikor tavaly augusztus 23-án átvette az előválasztási ajánlóíveit és szeptember 6-án leadta a jelöltséghez szükséges számú ajánlást.

Ő ugyan nem említi, de az előválasztás honlapjára is 2021 augusztusában töltötték fel az életrajzát. Olyan időpontban tehát, amikor a Momentum politikusának már biztosan tudnia kellett: a doktori iskola helyett a még több politikát, az előválasztási megmérettetést választja. Ennek ellenére benne hagyta életrajzában, hogy ő az ELTE doktorandusza.

Forrás: Adatradar.hu

De Márki-Zay Péter oktatási szakértőjének védekezése ott is megbicsaklik, hogy az önkormányzat honlapján sem javította ki soha az életrajzát. A kerületiek, az oldal látogatói előtt tehát a doktorjelölt szerepében tetszeleg. Nem állítjuk, hogy ezzel „újabb diplomahamisító ellenzéki politikust találunk", csak egy újabb momentumost, aki elég hiú ahhoz, hogy megpróbálja átejteni a választóit.