Tettekre készülők, nem gesztusokra - nyilatkozta a kormánypártok államfőjelöltje a Mandiner című hetilap csütörtökön megjelent számában.

Novák Katalin a Mandinernek adott interjúban úgy fogalmazott: 

Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben. 

Majd így folytatta: 
A nemzet egységének megjelenítéséhez közös teret kell találni, ilyen a magyar nemzethez tartozás büszkesége, a családok védelme, örökségünk megóvása és gyarapítása, a tehetségek gondozása. Ezek nem világnézeti vagy pártpolitikai kategóriák 

Novák Katalin azt is elmondta, hogy elődeihez hasonlóan ő is felfüggeszti párttagságát. 
Az államfői szereppel járó diplomáciai teendőkről szólva kifejtette: 

Magyarország a szívünk közepe, és mi lehetünk Európa szívének a közepe is. Jó kapcsolatra törekszünk szomszédainkkal, a közép-európai együttműködés kulcsszereplője Magyarország". Nem lesz tétlen államfő a nemzetközi térben sem. 

Novák Katalin, a családokért felelős miniszter, köztársasági elnökjelöltForrás: Facebook


A hetilap felidézte Novák Katalin - nemrég a sajtóban "nagy port kavart" - 2010-es blogbejegyzését, amely szerint hálát ad, amiért nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként él "röhejes jövedelemből". Ezzel kapcsolatban az államfőjelölt elmondta: orvosok és pedagógusok között nőtt fel, ma is tiszteli munkájukat, régi bejegyzése éppen a nyolcéves szocialista kormányzás utáni méltatlanul alacsony jövedelmekről szólt. 
Frusztráció, harag, kiábrándultság volt bennem akkoriban emiatt 

- fogalmazott.

Hozzátette, hogy a családjával másfél éves németországi tartózkodás után 2010-ben költözött haza, éppen azért, hogy bekapcsolódjék a kormányzati munkába, amely a "szakadék széléről való visszafordulást, a romok eltakarítását és az építkezést jelentette". 
Lényegesen jobb a helyzet, mint 2010-ben, a bérek sokat emelkedtek, a családtámogatások bővültek. Folytatni kell a béremeléseket, erősíteni kell ezeknek a hivatásoknak a megbecsülését 

- tette hozzá. 

Novák Katalin szerint jelenleg a társadalom számára a legnagyobb kihívás a járvány és az infláció, távlatilag pedig az a legfontosabb, hogy Magyarország magyar ország maradjon.

Az lmbtqi-kérdéssel és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban leszögezte: nincs fontosabb a gyerekeinknél! Mivel a nyugati világban az lmbtqi-propaganda most az óvodásokat, iskolásokat vette célba, résen kell lennünk 

- fogalmazott az államfőjelölt, aki egyetért azzal, hogy közvetlenül a magyar emberekhez fordul a kormány. 
Meggyőződésem, hogy a gyermeknevelés joga és kötelessége elsősorban a szülőket illeti meg. Helytelen, ha bárki az ő hátuk mögött, szándékaikkal ellentétesen befolyásolja kiskorú gyerekeiket 

- tette hozzá.

A választási kampányról szólva úgy fogalmazott: 

Edzettek vagyunk, talán már észre sem vesszük a durvaságot, annyira a hétköznapok részévé vált. Mintha folyamatos kampányban élnénk. Más országokban is így van. A közösségi média a közélet vámszedőjeként egyre többet, egyre durvábbat, egyre személyesebbet követel. Nehéz megóvni magunkat tőle. Én a másik ember méltóságát sértő személyeskedést eddig is elkerültem, s a jövőben is ehhez tartom majd magam. 
A környezetvédelemről, fenntarthatóságról szólva Novák Katalin elmondta: számára természetes, hogy nem pazarol, így nevelték: Vidéki vagyok, Ágasegyházán, a faluban, ahol a nagyszüleim tanítottak, az volt a természetes, hogy amit lehet, felhasználunk, az ételt sem dobtuk ki soha. A fenntarthatóság pedig ott kezdődik, hogy legyen kinek továbbadni a környezettudatos gondolkodást. Ha nincs következő generáció, nincs kinek megőriznünk a Földet. Kijelentette, hogy vitathatatlanok az utóbbi évek demográfiai eredményei. 220 ezerrel több gyermek született 2010 óta ahhoz képest, mint ha minden maradt volna a régiben. 

Ez a folyamatosan bővülő családtámogatásoknak köszönhető. Európában Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv  - mondta.

A jogállam megóvása nem függ a politikai hovatartozástól. Az alkotmányos rend védelme feladata az államfőnek, legyen bármilyen a kormány. Az alkotmányos rend megdöntéséhez nem fogok asszisztálni 

- jelentette ki.

Leendő köztársasági elnöki imázsáról szólva Novák Katalin úgy fogalmazott: "maradok, aki vagyok".