Mutatjuk, milyen családtámogatásokat szüntetne meg a baloldal

család Tökéletességre törekedsz? Kínos pillanatokat okozhatsz vele magadnak
Vágólapra másolva!
2010 óta az Orbán-kormány 3,5-szeresére növelte a családtámogatásokra fordítható összeget, azonban ha a baloldal kerülne kormányra, akkor ennek jelentős részét megszüntetnék. Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy a Fidesz ezeket a támogatási formákat megtartja, sőt még újak is jöhetnek. Most összegyűjtöttük, milyen támogatási formák futnának ki ebben az évben, és eddig milyen eredményt hoztak. 
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel.

Közölte, hogy az elmúlt 12 évben sok dolog épült fel Magyarországon; a fizikai épületek mellett egy stabil politikai rendszer és egy gazdasági rendszer is. Kiépült egy új adó- és bérrendszer, a családtámogatási rendszer. Elmondta, hogy azért van még munka:

Mi a bevándorlást nem akarjuk követni, és azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek, hogy merjenek az emberek gyereket vállalni – tette hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy háromgyermekes családnál tett látogatást a napokban a miniszterelnök, aki megígérte, hogy ha áprilisban nyernek, akkor meghosszabbítják és kibővítik a családtámogatások rendszerét. Orbán Viktor a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny községben látogatta meg Tóth Gábor tűzoltót, feleségét, Pálmát és három gyermeküket, akik a falusi csokból újították fel házukat.

A 12 éve épülő magyar családtámogatási rendszer egyértelműen eredményes, mivel a legújabb adatok szerint

  • 2021-ben 93 000 gyermek jött világra, a születések száma utoljára 2016-ban volt ilyen magas,
  • 72 000 pár kötött házasságot,
  • a házasságkötések száma utoljára 1986-ban volt ilyen magas,
  • a teljes termékenységi arányszám 1,59-re nőtt a 2010-es 1,25-ös értékhez képest,
  • 24 ezerről 15 ezerre csökkent a válások száma (2010-2020),
  • 40 ezerről 24 ezerre csökkent az abortuszok száma (2010-2020).

Mindezeket az eredményeket úgy sikerült elérni, hogy 2010-hez képest jelentősen csökkent a szülőképes nők száma, és ebből következően a lehetségesen házasulandók száma is.

Amennyiben tehát a baloldal hatalomra kerülne, akkor az alábbi családtámogatási intézkedések szűnnének meg 2022 második felében:

  • A babaváró hitel
  • Az otthonfelújítási támogatás
  • A falusi csok
  • A Zöld Otthon Program
  • A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Most pedig nézzük, hogy a fenti intézkedések milyen hatást gyakoroltak a családok életére és a magyar gazdaságra!

Babaváró hitel

A Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentése szerint 2015 óta a családokat csaknem 1400 milliárd forintnyi lakáscélú forráshoz juttatták. Ennek 47 százalékát a csokos kölcsön, 45 százalékát a csok vissza nem térítendő milliói, nyolc százalékát pedig az adó-visszatérítések adták.

Ezen túlmenően a babaváró támogatások jelentős része, becslések szerint mintegy 1100 milliárd forint is lakáscélt támogatott.

Ahhoz, hogy Magyarországon a teljes termékenységi arányszám értéke az elmúlt évek 1,49-es értékéhez képest 2021-re 1,59-ra javult, a jegybank szerint az otthonteremtési intézkedések érdemben hozzájárultak.

A családtámogatási formák jelentős részét eltörölné a baloldal Forrás: Shutterstock

Otthonfelújítási támogatás

Legfrissebb adatok szerint már több mint 88 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra. A gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési programot 2021. január óta gazdagítja a hárommillió forintos, vissza nem térítendő felújítási támogatás, amellyel a kormány a családok anyagi mozgásterét tovább bővítette.

Az otthonfelújítási támogatásra kifizetett állami támogatások összege országosan már megközelíti a százmilliárd forintot. Eddig összesen 277 milliárd forint összegű lakásfelújítást valósítottak meg a magyar családok a támogatás ösztönző erejének köszönhetően.

A lakhatás biztonságát, a gyermeket nevelő családok otthonának kényelmét szolgáló maximum hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás iránti igény annak meghirdetése óta folyamatosan emelkedik.

A falusi csok

Bő két év alatt több mint 27 ezer család igényelt támogatást mintegy 150 milliárd forint értékben.

A falusi csokkal kapcsolatos kormányrendelet egyelőre idén júniusig hatályos.

Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, olyannyira, hogy tavaly a települések 91 százalékában meghirdettek eladásra lakóingatlant. Az Ingatlan.com saját adatain alapuló elemzése szerint az ország 3155 településéből ez 2869 olyan helységet jelent, ahol eladó ingatlan található. Összesen a települések 94 százalékánál volt érdeklődés eladó lakásra vagy házra. 2016-ban öt százalékkal kevesebb helyen hirdettek meg lakóingatlant és négy százalékkal kevesebb helyen keresték őket.

Már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek az eladók és a vevők, amiben fontos szerepe van a 2019 nyarán bevezetett falusi csoknak.

Mivel nem csak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a lakásdrágulás ütemére is fékező hatást gyakorol. Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér – értékelte a folyamatokat Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben.

A falusi csokot is eltörölné a baloldal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Zöld Otthon Program

Jelentős az érdeklődés a Növekedési Hitelprogram (Nhp) részeként tavaly októberben elinduló Zöld Otthon Program iránt.

Az OTP Bank kiemelte azok az ügyfelek, akik már eljutottak az igénylésig, tisztában vannak a feltételekkel, erre utal az is, hogy jelentős részük igyekszik maximálisan kihasználni a kedvezmények összekapcsolásában rejlő lehetőségeket. Ezt támasztja alá az OTP Bank számára készült, a lakosság körében végzett legfrissebb kutatás, amely szerint a közeljövőben új otthont vásárlók és építők 87 százaléka hitelt szeretne felvenni lakáscéljai megvalósításához. Jelentős részük (71 százalék) érdeklődik egy olyan kedvező kamatozású zöld lakáshitel iránt is, amelyből kifejezetten energiahatékony új lakást lehet vásárolni vagy építeni.

Az Erste Bank az indulás óta több mint 200 hitelkérelmet fogadott be összesen 4,6 milliárd forintot meghaladó értékben, csaknem 19 milliárd forintnyi ügylet van összesen folyamatban. Novemberben már folyósították az első hiteleket. A piaci zöldhitel esetében az átlagos hitelösszeg 30 millió forint, míg a zöld otthonteremtési hitelnél 12 millió forint. A banknál az ügyfelek mintegy 60 százaléka mindkét terméket igényelte. Az ügyfelek 60 százaléka építési célra igényelte a hitelt, a vásárlások aránya 40 százalék.

A Gránit Bankhoz is jelentős számú hiteligénylés érkezett, amelyek 55 százaléka új lakás vásárlására, 45 százaléka pedig új lakás építésére vonatkozott. Az emelkedő piaci hitelkamatok mellett a bank által kínált, kiemelten kedvező 1,99 százalékos Nhp Zöld Lakáshitel kamat még vonzóbbá tette a konstrukciót azok számára, akik új lakásba kívánnak költözni - emelték ki.

A Gránit Banknál az elmúlt hónapokban több mint százmilliárd forintos nagyságrendű hitelösszegre végeztek el online előbírálatot - zöld hitel és jelzáloghitel esetében együttesen - az ügyfelek, akik digitális ügyfélfiókot is regisztráltak az ügyintézéshez.

A bank e trend folytatására számít 2022-ben is.

A Takarékbanknál szintén nagy az érdeklődés a termék iránt, az első hónapban 5 milliárd forintnyi hitelt igényeltek az ügyfelek. A banknál átlagosan igényelt hitelösszeg 20 millió forint, de viszonylag gyakori a kifejezetten nagy összegű, 60-70 millió forintos igénylés is. Az igénylések növekedésével számolnak, egyrészt mert egyre többen ismerik meg a konstrukciót, másrészt az alapkamat emelkedése tovább támogatja a kölcsön elterjedését, harmadrészt pedig az ország messze legnagyobb fiókhálózatát fenntartva sok térségben egyedüliként kínálják helyben a lehetőséget. Azzal számolnak, hogy akár már 2022 első felében kifogyhat a jelenleg rendelkezésre álló keret.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A legutolsó adat szerint már harmincnégyezer család igényelte a támogatást. Ennek keretei közt legfeljebb 2,5 millió forintos anyagi segítséget nyújtanak, s ezt nem kell visszafizetni, sőt, egyenesen a Magyar Államkincstártól az autókereskedőhöz érkezik ez az összeg, tehát nem is kell megelőlegezni. A támogatás az autó teljes vételárának a fele, de maximum 2,5 millió forint lehet. A költségvetésből hatvanmilliárd forintot fordítottak a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

A nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezmény nagy sikert aratott Forrás: Thinkstock

Ezt is megszüntetné a baloldal

Mindezek mellett még érdemes megemlíteni a családi adókedvezményt is, mivel a baloldal azt is megszüntetné több nyilatkozat alapján.

Míg 2010-ben az egy- és kétgyermekes családok semmilyen támogatást nem kaptak addig most az egygyerekesek éves szinten 120 ezer, míg a kétgyerekesek 480 ezer forintos adókedvezményt kapnak.

A háromgyermekesek pedig most évi egymillió 188 ezer forintot.

Mindezek mellett a kormány 2010 óta 3,5-szeresére növelte a családtámogatásokra fordítható összeget.