Vágólapra másolva!
A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, hívja fel rá a figyelmet közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A sztrájkolóknak a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal kék szalagjának viselését javasolják a szakszervezetek.
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek már december 21-én – a Kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot.

A Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A Kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy

tanúsítsanak jogkövető magatartást,

és a hétfői sztrájkot halasszák el. A koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban.

Mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít.

Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését - zárul a minisztérium közleménye.