Kásler Miklós: Azt kell figyelembe venni, hogy az oltások között mennyi idő telt el - videó

KÁSLER Miklós
Budapest, 2022. január 10. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozik az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport ülése után az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2022. január 10-én. A miniszter elmondta, hogy komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokból tudományos értékű nemzetközi közlemények szülessenek, illetve a kormány számára olyan cselekvési javaslatok kidolgozása, amelyek érdemben tudják befolyásolni a járvány további időszakát. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem azt, hogy az oltások között mennyi idő telt el – mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere a videóinterjúban az oltások szükségessége mellett beszélt az aktuális járványhelyzetről, a Szent Imre kórházban történt tűzesetről és a baloldal egészségpolitikai terveire is reagált.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós az oltásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

a védettségi szint körülbelül 4-5 hónapon keresztül áll fenn,

de a 4. hónap után először lassan, majd rendkívül gyorsan csökken.

Arra utaló adatok vannak például Izraelből, hogy a 4. oltás háromszor jobban védi az embereket a súlyosabb megbetegedéstől és a fatális betegséglefolyástól, mint megelőzően – mondta.

Kásler Miklós azt is hozzátette: 4 hónappal a 3. oltás után elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a 4. oltás, illetve akik olyan társbetegségekben szenvednek, mint a szívelégtelenség, infarktus, krónikus tüdőbetegség.

Ezeknek a betegségeknek a kezelésével foglalkozik a 2018-ban létrehozott Nemzeti Egészségügyi Programok, illetve a 2021-ben megalakult Nemzeti Infektológiai Program.

A 6 Nemzeti Egészségügyi Programnak köszönhetően, ha lesz egy nagy pandémia 5, vagy 6 év múlva, akkor a magyar lakosság sokkal jobb egészségi állapotban fogadja azt a helyzetet

– mutatott rá a tárcavezető.

Azzal kapcsolatban, hogy Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója szerint végső stádiumhoz közelít a járvány úgy reagált: Hans Kluge elhamarkodottan soha nem nyilatkozik, de ugyanígy más teoretikus megközelítések is lehetnek.

Az interjú során szóba került a Szent Imre Kórházban történt tüzeset, amely egy halálos áldozatot követelt. A miniszter kiemelte: a sürgősségi osztály teljes rekonstrukcióra szorul, amelynek pénzügyi igénye majdnem félmilliárd forint.

A kórházakkal kapcsolatban Kásler Miklós arról beszélt, hogy

Az egészségügyért is felelős miniszter példának hozta fel az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, amelynek megszüntetése „a nemzedékünk számára pótolhatatlan hiányt hagyott maga után".

Bizonyos mértékig ismerem az indiai ellátórendszert és javasolnám Márki-Zay úrnak, hogy látogasson el Indiába –reagált Kásler Miklós az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének azon kijelentésére, mely szerint Indiába küldené a szemműtétre váró betegeket.

Arra a felvetésre pedig, hogy a jelölt szerint nem kell orvos a szülés levezetéséhez úgy reagált: Nem gondolom szerencsésnek, hogy Márki-Zay jelölt úr családi megközelítésből próbálja a magyar szülészet eddigi gyakorlatát megváltoztatni. Azon az úton akarunk menni, ami számos eredményt hozott az ellenzék minden tiltakozása, álvideója és egyéb álhírei ellenére – fogalmazott.

Kásler Miklós elmondta: a héten sor került az első két robotsebészeti eszközökkel végzett beavatkozásra Magyarországon, amit azóta két újabb nőgyógyászati műtét követett. Az 1,3 milliárd forintos eszköztámogatáson túl a Minisztérium további 50 millió forintot biztosított arra, hogy elinduljon a sebészek továbbképzése - hangsúlyozta a miniszter, aki

a héten elfogadott és ingyenesen igényelhető gyógyszerekkel kapcsolatban rámutatott: vagy a szakorvos írhatja fel őket, vagy a kórházakban kaphatják meg a betegek.

A beszélgetés végén a napokban megalakult Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Ideiglenes Kollégiumot érintő kérdésre úgy felel: a Kollégium legfontosabb feladata, hogy összegyűjti az ötleteket, gondolatokat, és ez a kollégium írja ki a pályázatokat, ellenőrzi a folyamatokat és a végeredményt.