Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív pártvezetők január 28-29. között Madridban rendezett csúcstalálkozóján szombaton hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz konfliktus deeszkalációjára és békés megoldására van szükség.

A magyar kormányfő a rendezvényt követően újságíróknak kifejtette: a találkozón a lengyel és a magyar politikusok hangsúlyozták a találkozón résztvevő pártvezetőknek, hogy bár az ukrán-orosz határon zajló események nincsenek közvetlen hatással azokra, akik Madridban élnek, de számunkra, akik Közép-Európában élünk, ez nagyon fontos kérdés.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az európai konzervatív pártvezetők találkozóján Madridban, 2022. január 29-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor elmondta: a csúcstalálkozó minden résztvevőjét arra kérte, hogy a békés megoldás és a konfliktus deeszkalációja mellett foglaljon állást.

Orbán Viktor ennek kapcsán hozzátette, hogy egy új európai biztonsági rendszer fontos kérdés, de ennek kialakításában az európaiaknak valamilyen formában mindenképpen részt kell venniük.

A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a brüsszeli klímapolitika kudarcot vallott. Úgy vélte, az az elképzelés, hogy az éghajlat megóvása érdekében fel kell emelni az energiaárakat, észszerűtlennek bizonyult. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem követi ezt a politikát, és leszögezte, meg kell akadályozni azt a brüsszeli tervet, hogy új adókat vessenek ki a gépkocsi- és a lakástulajdonosokra.