Életbe lépett az élelmiszerárstop, itt vannak a részletek

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, belváros, város, vásárcsarnok, bevásárlás, vásárlás, hentes, hús, idős, nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Ma lép életbe a kormány által bejelentett élelmiszerárstop, vagyis a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8%-os tehéntej árát az október 15-i szintre állítják vissza. A döntés egyelőre május elsejéig érvényes. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az üzleteknek a megadott formai és arculati elemeket, illetve szövegeket kell kötelezően alkalmazniuk a tájékoztatáshoz. A szakértők szerint az intézkedés rengeteg embernek segíthet, inflációmérséklő hatása lehet, és a leghatékonyabb döntés, amit hozni lehetett.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az év első kormányülését követően jelentette be Facebook-oldalán, hogy a kormány a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8%-os tehéntej árát az október 15-i szintre állítja vissza azzal a céllal,

hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.
Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

A Magyar Közlönyben megjelent, a Miniszterelnök Kabinetfőnöke, Rogán Antal által aláírt rendelet kitér arra is, hogy minden üzletnek a megadott formai és arculati elemeket, illetve szövegeket kell kötelezően alkalmaznia a tájékoztatáshoz, de az üzlettérbe kihelyezendő tájékoztatás mérete függ attól, mekkora alapterületű az egység. A rendelet itt olvasható.

Forrás: Origo

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétette az árstoppal érintett hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát:

  • a kristálycukor fogyasztói ára kilogrammonként 261 forint,
  • a finomliszté 203 forint,
  • a sertéscombé 1420 forint,
  • a csirkemellfiléé 1600 forint,
  • a far-háté 293 forint,
  • a napraforgó-étolajé literenként 713 forint,
  • a 2,8 százalékos UHT tartós tejé 268 forint.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az üzleteknek alapesetben azokat az árakat kell alkalmazniuk, amelyeket ők maguk október 15-én alkalmaztak.

Amennyiben ez az ár kedvezményes, akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni, ha ez valamilyen okból nem megállapítható, akkor kell alkalmazni a KSH által közzétett 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat.

"Az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása legalább két irányba ható intézkedés. Egyrészt ez az intézkedés néhány tized-, legfeljebb fél százalékponttal csökkentheti az inflációt. Másrészt szociális vonzata is van az árstopnak. Megállapítható, hogy az alacsonyabb jövedelmű családoknak, személyeknek jelent ez nagyobb segítséget, hiszen az ő vásárlói kosarukban ezek a termékek nagyobb arányban vannak jelen" - nyilatkozta az Origónak Szakáli István Loránd, a Századvég vezető közgazdásza.

A kép illusztráció Fotó: Hirling Bálint - Origo

A szakértő szerint az 5 százalékos áfát nem lett volna értelme tovább csökkenteni, valamint azon termékek esetében, amelyeknél magasabb áfakulcsot fizetünk (liszt, cukor), szintén nem lett volna jelentős pozitív hozadéka annak, hogy kevesebb rajtuk az áfa, ráadásul az ellenőrzést is lényegesen megnehezítette volna.

"Ezzel kapcsolatosan meg kell jegyezni, hogy Magyarországon az alapvető élelmiszerek körébe tartozó termékek esetében már 2016-ban elindult egy áfacsökkentés. Először a sertéshús, a marhahús, a baromfihús, majd pedig a hal, tojás és tej áfáját csökkentette a kormány 27, illetve 18 százalékról 5 százalékra"- mondta.

Szakáli István Loránd másutt arról beszélt, hogy jelenleg inflációs válság zajlik, amelyben egy bölcs gazdaságpolitikának nemcsak a gazdaság, hanem a társadalom érdekeit is figyelembe kell vennie. Az élelmiszerárak befagyasztásának pedig becslések szerint 0,5-1,0 százalék körüli inflációcsökkentő hatása lehet.

A címlapi képünk illusztráció!