Több mint 1600 tűzoltói beavatkozásra volt szükség vasárnap a viharos szél miatt, és összesen 273 épületben keletkezett valamilyen mértékű kár. A legtöbb munkát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták a tűzoltóknak. Még hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán.

– Vasárnap reggel kilenckor a meteorológiai szolgálat az ország több megyéjére és Budapestre is másodfokú, narancs riasztást adott ki, ami késő estig érvényben volt. A szeles idő miatt vasárnap összesen 1654 tűzoltói beavatkozásra volt szükség – írja hétfő reggeli közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt.

A tűzoltói beavatkozások egyharmadát pedig épületkárok felszámolása, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolítása jelentette.

 A közleményben azt írják, hogy az erős szél sok épület tetőszerkezetét megrongálta, nemcsak magánházakét, hanem középületekét is. 

Összesen 273 épületben keletkezett valamilyen mértékű kár.  Nyolc családi házban a szél olyan mértékű károkat okozott, hogy átmenetileg lakhatatlanná váltak, az itt élő 34 embert rokonok fogadták be.

Pest megyében és Budapesten volt a legtöbb dolguk

Baranya megye kivételével az egész országban károkat okozott a vihar, a tűzoltóknak a legtöbb dolga Pest megyében és Budapesten volt.

Néhol közlekedési jelzőlámpákat is leszakított a szél, máshol pedig hatalmas porfelhő volt, ami a közlekedést nehezítette.

Beleden egy családi ház lemeztetejét a szél megbontotta, amiből egy leszakadt darab az udvaron tartózkodó emberre esett.

Több templom, kórház, orvosi rendelő és egyéb középület tetejét bontotta meg a szél, a tűzoltóknak kellett a sérült tetőt helyreállítaniuk.

Volt, ahol autókra dőltek a szélben kicsavart fák, például Budapest XI. és XXI. kerületében és Gyálon is ez történt. 

Hétfőn reggel még 192 helyszínen zajlott a károk felszámolása, folyamatosan dolgoztak a tűzoltók.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy ha valaki elszakadt elektromos vezetékkel, sérült közművezetékkel, veszélyesen megdőlt fával találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot. Mint írták, az erős szelet követően érdemes körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat.