Márki-Zay Péter hónapok óta támadja a kormány népszerű gazdasági intézkedéseit. Eddigi nyilatkozataiból az is látszik, hogy nem csak a rezsicsökkentést támadja: a kormány összes olyan lépését ellenzi, amely segítséget nyújt a magyar polgároknak. A baloldal jelöltje összevissza beszél, miközben a brüsszeli bürokratákhoz és a baloldal volt vezető politikusaihoz dörgölőzik, és a zsebébe dugott pénzes borítékokat fogad el kampányához. Van, amikor Jézushoz hasonlítja, van, amikor politikai elemzőnek képzeli magát, van, amikor Afrikát tekinti példának az egészségügyben, vagy Indiába küldené szemműtétre a magyarokat - általában zavaros gondolatmenetek végén felháborító vagy nevetséges dolgokat mond. Összegyűjtöttük, a baloldal jelöltje mire készül, miről beszélt eddig összevissza.

Minden kormányzati segítséget támad

Márki-Zay eddigi nyilatkozataiból egyértelművé válik, hogy a kormány minden intézkedését támadja, 

A KORMÁNY ÖSSZES OLYAN LÉPÉSÉT ELLENZI, AMELY SEGÍTSÉGET NYÚJT A MAGYAR POLGÁROKNAK, GYAKORLATILAG MINDEGY, MI AZ: MÁRKI-ZAY ZAVAROSAN, SOKSZOR ÖSSZEFÜGGÉSTELENÜL BESZÉLVE MEGPRÓBÁL MINDENBE BELEKÖTNI. 

Az élelmiszerárstop szintén a magyar lakosság megsegítését célozta, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc jelöltje élesen bírálta az intézkedést. 

Szánalmas, hogy Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz. 

Az intézkedést "ostobának" és "felelőtlenségnek" nevezte. 

Emlékezetes, hogy a baloldali politikus a benzinárak maximalizálását is támadta. 

Ühü, hát én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok a híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz.

A kormány intézkedései révén sok család juthat új otthonhozForrás: Origo

Majd úgy folytatta, hogy 

ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint, hogy általában adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható. 

A kormány családtámogatási kedvezményeit is támadta. Márki-Zay zavarosan arról beszélt, hogy "a piac mindig beárazza, de maradjon a csok". Vagyis: ha a piac úgy alakítja, akkor mégiscsak visszavonná a jobboldali kormány intézkedését.

Gúnyolódott a szegényebb embereken

Mint arról korábban beszámoltunk, Márki-Zay Péter szánalmasnak és „ostoba intézkedésnek" nevezte a hatósági árak bevezetését. Szerinte a csirkefarhát árát sem kellett volna csökkenteni. Azaz, 

Márki-Zay szerint nem helyes, hogy a magyar kormány harcol az infláció ellen és hét alapvető élelmiszer árát befagyasztotta. 

Márki-Zay Péter a fogyatékkal élőket is megsértette

Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter újabb társadalmi csoportot jelölt ki magának ellenfeléül, legutóbb az kavart óriási vihart a hazai közéletben, hogy a fogyatékossággal élőkbe rúgott bele. 

MÁRKI-ZAY EGY NEHEZEN ÉRTHETŐ GONDOLATMENET VÉGÉN „FOGYATÉKOSOKNAK" MINŐSÍTETTE A FIDESZ TÁMOGATÓIT, A KIFEJEZÉST NEGATÍV JELZŐKÉNT HASZNÁLTA, SÚLYOSAN MEGSÉRTVE EZÁLTAL A FOGYATÉKKAL ÉLŐK EMBERI MÉLTÓSÁGÁT. 

Márki-Zay kijelentéseit több, a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezet is elítélte. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) szerint 

„a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára".

Szerintük „évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő", aki "több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja".

Becsmérelte a tanárokat is

Márki-Zay Péter minden tiszteletet mellőzve arról is beszélt, hogy a tanári pálya mindig is kontraszelektált pálya volt, hiszen még a szocializmusban is felvettek oda mindenkit, akit egyébként nem engedtek más egyetemre, mert osztályellenségnek tartotta a rendszer. A baloldali jelölt ennek kapcsán kifejtette, hogy ha a tanárok most sokkal többet keresnének, akkor nem lenne kontraszelekció, és majd 

a legkiválóbb emberek fognak tanárnak menni.

A pedagógusok becsmérlésétől sem riadt vissza Gyurcsány jelöltjeFotó: Hirling Bálint - Origo

Vagyis most ez nem így van. Azaz, 

MÁRKI-ZAY PÉTER SZERINT MOST NINCSENEK KIVÁLÓ TANÁROK, HISZEN BÁRKIT FELVESZNEK A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBE. 

Aberráltnak nevezte a gyermekvédelmi népszavazást

Gyurcsány Ferenc jelöltje attól sem riadt vissza, hogy kampányoljon a gyermekvédelmi népszavazás ellen. Márki-Zay 

egész egyszerűen aberráltnak nevezte a népszavazás kérdéseit: azokat, amelyek a gyermekek életét, biztonságát és egészségét védő kérdések. 

A LMBTQ-propagandát népszerűsítő "drag queenek" minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy gyerekeket befolyásoljanak. Nyugaton már rendszeresen bejárnak az iskolákba érzékenyítő programokat végezni (a kép illusztráció, az Egyesült Államokban készült)Forrás: FREDERIC J. BROWN/AFP/ Getty

Így gyalázza az időseket

Márki-Zay újévi köszöntőjében egy érthetetlen logikai menet végén azt mondta, hogy nem nőhetett a Fidesz-tábor, hiszen a koronavírus megtizedelte az időskorú lakosságot. Márki-Zay 

már tavaly novemberben az elképzelt választási győzelme egyik eszközeként beszélt az idősek Covid okozta haláláról. 

2021. november 7-én jelent meg Andrea Tarquini Márki-Zay Péterrel készített interjúja a La Repubblica című baloldali olasz lapban. Ebben az akkor még friss jelölt elsősorban arról beszélt, hogyan akarja megnyerni a 2022-es választást. Az interjú egy pontján Márki-Zay Péter a következőket mondta: 

Orbánt egyre kevesebben támogatják. Most 48 százalékon állnak, de egyre csökkennek. Rájuk az idősebb generáció szavaz, amelyet megtizedelt az a Covid, amelyet [Orbán] nem tudott hatékonyan kezelni, nem pedig a fiatal tehetségesek, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot.

Háború a 13. havi nyugdíj ellen

Az időseket azonban más fronton is támadja Márki-Zay. 

Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint ötezres stadiont építeni Felcsúton 

– jelentette ki Márki Zay Péter 2020-ban egy, a Gellért Szállóban tartott beszélgetésen. Korábban pedig a baloldal miniszterelnök-jelöltje a DK-ban politizáló bukott televíziósnak, Kálmán Olgának fogalmazott úgy: 

Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani.

Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-énForrás: MTI/Illyés Tibor

Ha már 13. havi nyugdíj, Márki-Zay erről is beszélt a közelmúltban, egy Gyurcsánynéval közös online beszélgetésen. Itt Márki-Zay a Magyar Nemzet beszámolója szerint úgy fogalmazott: 

Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat. 

A beszélgetésen Márki-Zay Péter veszélyes intézkedésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat, mint mondta, 

A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is. 

A baloldali jelölt szerint tehát nem igazságos, sőt veszélyes a 13. havi nyugdíj bevezetése. 

Londonban választási csalásra buzdított embereket

Márki-Zay egy külföldön tartott fórumon arról győzködte hallgatóságát, hogy fiktív címekre jelentkezzenek be, így döntve el a voksolás eredményét a billegő körzetekben. 

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdította a külföldön élő magyarokat. 

A Mediaworks Hírcentruma által megkérdezett jogi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy 

A BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV SZERINT A VÁLASZTÁS RENDJE ELLENI BŰNCSELEKMÉNY EGYIK ELKÖVETÉSI FORMÁJÁNAK MINŐSÜL, HA VALAKI JOGOSULTSÁG NÉLKÜL, FIKTÍV LAKCÍMET FELTÜNTETVE SZAVAZ. AKI PEDIG A HÁROM ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSSEL SZANKCIONÁLT BŰNTETT ELKÖVETÉSÉRE FELHÍV, AZ FELBUJTÓNAK MINŐSÜL. 

Jézushoz hasonlította magát

Londoni fóruma egyik legbizarrabb pontján 

Márki-Zay Jézushoz hasonlította önmagát, 

amikor arról beszélt, hogy vallásos élményként tapasztalta meg két sajtósa, Simon András és Péterfi Judit csatlakozását a kampánycsapatához.

Márki-Zay Péter szerint a szüléshez nem kell orvos – videó

Nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint, aki korábban egy fórumon mondta azt, hogy 

egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor. 

Míg korábban azt mondta, vidéken szülészeti és sürgősségi osztályokat szüntetne meg, most már azt mondta, orvos sem kell ezekbe. A baloldal jelöltje a Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség". 

A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést 

– mondta. 

Szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére.

Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné egyebek mellett a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban, 

ITT VISZONT KIFEJEZETTEN ORVOS NÉLKÜLI OSZTÁLYOK LÉTREHOZÁSÁRÓL BESZÉLT, EZEKET NEVEZTE KÍVÁNATOSNAK.