Bakondi György: A tél ellenére sem csökken a migrációs nyomás

Dr. Bakondi György, belbiztonsági kérdésekben történő személyes szaktanácsadó, sajtótájékoztató, 2021.08.13.
Vágólapra másolva!
A tél ellenére sem csökken a migrációs nyomás a határon: januárban több mint 12 200 határsértőt fogtak el és 102 embercsempész ellen indult eljárás - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Bakondi György elmondta, tavaly az azonos időszakban mintegy 7000 határsértőt fogtak el, csaknem duplájára emelkedett idén a számuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy Törökországban a januári adatok szerint jelentősen nőtt a migránsok száma, ahova elsősorban afgánok érkeztek.
A szakember hozzátette, az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon olyanok is vannak, akik előbb a belorusz-lengyel határon próbálkoztak átjutni, de mivel nem jártak sikerrel, ezért máshol keresnek lehetőséget.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyre több az erőszakos átjutási kísérlet, amikor megtámadják a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat.

Ennek egyik lehetséges oka, hogy egyre több migránsnak fogytán a pénze, így egyedül próbálnak meg átjutni a határon, bármi áron.

- hangsúlyozta Bakondi György. Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán megjegyezte, a magyar politikának az a célja, hogy ne legyen fegyveres konfrontáció a két ország között.