Egyre nagyobb a baj Európában, Magyarországon az orosz gázszerződés is védi a rezsicsökkentést

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Európában energiaválság van: árrobbanás volt az áram- és a gázpiacon, amit minden háztartásban megéreznek. Az Unió központjában, Belgiumban minden tizedik ember képtelen már fizetni a rezsiszámlát. Az elemzések közben kiemelik, hogy Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram és a gáz. Hazánk az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót, a helyzet az Orbán-Putyin csúcstalálkozó után tovább javult, tárgyalások kezdődnek további évi egymilliárd köbméter gáz szállításáról. 
Vágólapra másolva!

Az elszálló energiaárak miatt egyre több országban kerülnek nehéz helyzetbe az emberek. Belgiumban például 150 százalékos volt a drágulás, ezért minden tizedik ember képtelen fizetni a rezsit.

Bulgáriában a sötétedés ellenére sem égnek a lámpák az utcán. Egyre több település lakóinak kell megszoknia az éjszakai sötétséget.

Országszerte növekszik ugyanis azoknak a városoknak a száma, ahol az emberek nem tudják fizetni a villanyszámlát a magas energiaárak miatt. Bulgáriában ezért több önkormányzat is szabályozta a közvilágítást.

Nálunk a legolcsóbb az energiaár

Magyarországon azonban ez máshogy van. Egy decemberi felmérésből látszik, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően

Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram és a gáz lakossági ára.

Koppenhágában például négyszer annyit kell fizetniük az embereknek rezsire, mint a budapestieknek.

Míg 2010-ben Magyarország csupán a 15. helyen szerepelt, addig 2020-ban már hazánkban fizettük a második legkevesebbet a gázért.

Az energiaárak emelkedésével tartós infláció is bekövetkezett az Európai Unióban.

– mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint az energiaárak rekordokat döntenek az Európai Unióban, és ez a helyzet a következő hónapokban sem fog javulni. „Ahogyan azt a korábbi válságokban láthattuk, azok a kormányok, azok az országok, amelyek képesek voltak gyorsan és hatékonyan beavatkozni a piaci működésekbe, azok képesek voltak hatékonyabban és jobban megvédeni a lakosaikat vagy a vállalkozásaikat a hirtelen sokkhatásoktól" – fogalmazott Hortay Olivér.

Európa földgázszükségletének közel felét a Gazprom biztosította tavaly. Ráadásul

a kontinensen csökken a földgázkitermelés, az alternatívának tartott LNG pedig egyrészt drága, másrészt szinte teljesen lekötötte Ázsia.

Így a Gazprom megkerülhetetlen, egyben megbízható partner.

A hosszú távú gázszerződés révén lehet megőrizni a magyar rezsicsökkentés eredményeit Forrás: shutterstock

Megőrizhető a rezsicsökkentés

A magyar rezsicsökkentés fenntartásában segít az is, hogy az Orbán-kormány tavaly 10+5 évre szóló, hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal, amihez a Nyugat-Balkán országaival és Törökországgal közösen épített Balkáni Áramlat gázvezeték biztosít szállítási útvonalat. Az orosz gázt ezen az útvonalon azeri és türkmén földgáz is kiegészíti. A megállapodás rugalmasabb, az árazása jobb, így ez lehetővé teszi, hogy hosszú távon megőrizhetők legyenek a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fizessék. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott:

Erről tett közzé videót Facebook-oldalán a miniszterelnök is.

Magyarországon évente 9-10 milliárd köbméter gáz fogy. A Gazprommal tavaly megkötött szerződés ennek feléről, évi 4,5 milliárd köbméterről szól (1 milliárd Ausztrián keresztül, 3,5 milliárd Szerbián keresztül érkezik). Erre jöhet rá a plusz egymilliárd köbméter.

Védelem

A magyar mozgásteret tovább növelheti, hogy Magyarország és Oroszország érdemi tárgyalásokat folytathat arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak. Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott a Kremlben, majd a több mint ötórás tárgyalást követően kifejtette: ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges.

A most tárgyalt megállapodással "véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását" - fogalmazott a miniszterelnök.

hangoztatta. Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette: Oroszország nyitott a további együttműködésre, megvizsgálják a magyar kérést, de az egymilliárd köbméteres többletszállítás "nagy problémát nem fog jelenteni".