Leleplezte a baloldali sajtót egy volt újságírójuk: Soros szervezetei irányítják őket

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzethez ismeretlen e-mail címről elküldött terjedelmes dokumentumhalmaz a Soros-alapítvány egykori igazgatójának „vallomásán" kívül is jócskán tartalmaz érdekes információkat. Ilyen például egy vezető beosztású - rovatvezető-helyettes volt - baloldali újságíróval, Kálmán Mátyással készített Skype-interjú, amely során a „Trükkös Zotyóként" emlegetett vörösbáró, a Varga Zoltán-féle 24.hu, valamint az Index korábbi munkatársa elmondta, munkájuk során részletes irányítást kaptak Soros szervezeteitől. Köztük volt a Magyarország ellen hazug propagandát folytató Amnesty International is.
Vágólapra másolva!

– derül ki a Kálmán Mátyással készített Skype-interjúból. A Magyar Nemzet birtokába került felvételen a 24.hu és az Index korábbi munkatársa ismeretlen beszélgetőpartnerének arról számolt be: nem lehet tudni, hogy (az adott újságíró) éppen kapott-e egy meghívást egy jó kis hotelbe, és mennyit ajánlottak neki, hogy azt írja meg, amit vissza akarnak hallani a médiából.

Személyes tapasztalatát is megemlítette:

– fogalmazott.

A videós újságíró szerint nem jó, hogy a sajtó munkatársai ilyen mértékben függenek az NGO-któl, és úgy vélte, ilyen körülmények között nehéz transzparensen működni.

Ha például van valami nagy, nemzetközi esemény, például menekültválság, ami sok újságírót vonz, akkor nyilvánvalóan nem az NGO-k hívják meg őket, hanem küldik őket. De ha már egyszer itt vannak (az újságírók), akkor erősen korlátozott lehetőségeik vannak, hogy kire hagyatkoznak a limitált ittlétük alatt" – hívta fel a figyelmet Kálmán Mátyás.

Az 24.hu korábbi munkatársa a Soros György által finanszírozott áljogvédő szervezetet is azon NGO-k között említette, amelyek minél nagyobb mértékben vonnák az ellenőrzésük alá az újságírókat.

Soros György Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Valóban látott olyan NGO-kat, akik függő helyzetbe hozták a (külföldi újságírókat), és akik ténylegesen korlátozták szabadságukat?" – kérdezte Kálmánt a beszélgetőpartnere, mire előbbi azt válaszolta:

Úgy gondolom, hogy a legtöbb NGO ezt teszi, az Amnesty Internationalt is beleértve.

Ahogy arról az Origo is beszámolt a Magyar Nemzetre hivatkozva, a polgári napilap birtokába jutott többórányi angol nyelvű Skype-interjú Andrej Noskóval, aki 2018-ig

az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett.

Ebben a tisztségében az Open Society Initiative európai részlegénél a think tankeknek megítélt ösztöndíjak harmadának az elosztását felügyelte. Nosko jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

Az interjúban Andrej Nosko többek között arról beszélt, hogy a nemzetközi média Magyarországról és Lengyelországról szóló tudósításai torzítanak, elfogultak és felszínesek.

Kitért arra is, hogy az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt.

Azzal lehet érzékeltetni a problémát, hogy a korábbinál jóval kevesebb a főbb médiumok külföldi tudósítója, akik ráadásul több ország ügyeiről tájékoztatnak. Ez pedig intellektuális lustaságot eredményez a fősodrú médiában is, ami ugyancsak központi szerepet játszott a fentebb vázolt jelenség kialakulásában. Mindez oda vezet, hogy Lengyelországot és Magyarországot nagyon könnyen, valós érvek felsorakoztatása nélkül lehet ostorozni – jelentette ki Nosko. Vagyis – tette hozzá – ezek a tudósítások elfogultak.

Példaként említette, hogy amikor Soros György alapítványánál dolgozott, a náluk érdeklődő külföldi tudósítóknak a különböző mértékben elfogult kontaktok rendszerint a saját kollégáikat ajánlották; vagyis olyanokat, akik meggyőződése az övékéhez hasonló volt.

Több alkalommal Nosko is felbérelt egy-egy újságírót, hogy népszerűsítse az ösztöndíjas think tankek anyagait.

Tehát nem volt túl kiegyenlített a játszma – ismerte el az OSF volt igazgatója. A hazai körülményekről közvetített képet az is torzítja a nemzetközi sajtóban, hogy a külföldi tudósítók nem ismerik a magyar nyelvet, ezért a többségük másodlagos forrásokra tud csak támaszkodni. Ezek a másodlagos források pedig ugyancsak erősen torzítanak, egyebek mellett a magyar kormány legitimitásával kapcsolatban – fogalmazott Andrej Nosko.

A Nyílt Társadalom Alapítvány volt igazgatója által elmondottakkal egybecseng a napokban a spanyol sajtóban megjelent hír, amely szintén a Magyarország és Lengyelország elleni összehangolt liberális támadásokról szólt. A nagy vihart kavart írás Carolina Punset korábbi spanyol európai parlamenti képviselő magánbeszélgetéseire hivatkozott. A politikus, aki korábban a polgári liberális Ciudadanos képviselőjeként a liberális ALDE pártcsaládban tevékenykedett, azt fejtette ki, hogy

a szólásszabadság igazi ellenségei nem Magyarország és Lengyelország, hanem a politikai korrektség brüsszeli szószólói.

A magánbeszélgetések sorozatában feltárta, hogy miközben a két országot folyamatosan elítélik Brüsszelben, a szólásszabadságot Európában fenyegető legfontosabb veszélyeket, például az újságírókat vagy a nőket ért iszlamista támadásokat meg sem említik, mert tartanak a következményektől, a politikai korrektség hangadói és a muszlim radikálisok felől érkező támadásoktól.