Sem Brüsszel, sem más tagállamok nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, így a második oltástól kezdve 270 napig, azaz május elsejéig továbbra is érvényesek lesznek az uniós igazolványok - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Magyarország 50 ezer Paxlovid-készítmény beszerzését tervezi, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet majd felhasználni - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az Origo kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogyha a baloldal megszüntetné a rezsicsökkentést, akkor félmillió forinttal nőne éves szinten a családok terhe. 

Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

Május 1-ig érvényesek a jelenlegi védettségi igazolványokFotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét. 

Ennek kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Paxlovid iránt, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet felhasználni. Elmondása szerint jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, ami a későbbiek során tovább emelhető majd.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ez Európa érdeke 

Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés; ma a legolcsóbban gázhoz jutni Oroszországból tudunk - mondta Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: az Magyarország és Európa érdeke is, hogy a dialógust Oroszországgal fenntartsa, a gazdasági kapcsolatokat pedig - amennyire erre a jelenlegi keretek között van lehetőség - erősítse, "ugyanakkor persze tegyünk meg mindent annak érdekében, ami Európa hatalmában áll, hogy bármilyen konfliktus és erőszak és háború a térségben, Ukrajnában elkerülhető legyen".

Hangsúlyozta: Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, így vélhetően az, hogy "Oroszországnak az Egyesült Államok, illetve Európa kíván-e, tud-e olyan garanciákat adni, amelyet az oroszok kérnek, az nem Magyarország döntésén fog múlni". Viszont Magyarország számára éppúgy, mint Európa számára az energiabiztonság kérdése és az Oroszországgal való kapcsolatok nem függetleníthetők egymástól - mutatott rá. Kifejtette: 2036-ig biztosított Magyarország irányába az orosz gázszállítás, a keddi találkozóján a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pedig abban maradt, hogy nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel megnöveljék a szállítási mennyiséget.

Így lehet megőrizni a rezsicsökkentés eredményeitForrás: Shutterstock

Érkezik a 13. havi nyugdíj

Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás kiemelte: a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, "most bő egy évtized gazdasági eredményeire támaszkodva vissza tudjuk adni" azt. Kitért arra is: februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket. Gulyás bejelentette: a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mindent megtett ezért a kormány

A kormány mindent megtett, hogy a keleti oltóanyagokat elfogadják az unióban, de egyes államok külön szabályokat állapítanak meg – mondta egy másik kérdésre Gulyás.  A kabinet károsnak tartja, hogy az uniós hatóságok nem engedélyezték sem a Szputnyikot, sem a Sinopharmot, és emiatt több utazási nehézséggel kell szembesülni - tette hozzá. A kormány többször lépett ebben az ügyben, de nem sikerült áttörést elérni. Az unió számára fontosabbak az üzleti érdekek, mint a polgárok képviselete.

Gulyás kérdésre azt mondta, jogos a pedagógusok igénye a magasabb fizetésre. Azonban egy politikai sztrájkról beszélünk, és törvénytelen sztrájk volt, mert jogerős döntés nem volt - tette hozzá. Azt a tényt nem elismerni, hogy a sztrájk törvénytelen volt, az egy új jelenség – mondta a miniszter.

Minden jóérzésű embert sért Márki-Zay kijelentéseForrás: AFP/John Thys

Félmillióval nőne a családok terhe 

Emberi méltóságot sértő, jóérzésű ember nem mondhat sértő megjegyzéseket a vidéki emberekről, új jelenség a baloldalon ez – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.  Évente félmillió forintos pluszterhet jelentene a rezsicsökkentés megszüntetése - mondta a miniszter. Jó lenne, ha kellő önuralmat tanúsítana a főpolgármester, de írjuk a javára, hogy legalább így vagy úgy bocsánatot kért – mondta a Gulyás az Origo azon kérdésére, hogy a főpolgármester azt mondta egy hasonlatban, hogy belefér az, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba. Az, aki azt állítja magáról, hogy közgazdász és orvos, akkor nem helyes, ha ehhez nem társul diploma.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely szerint hagyjuk meg Hajnal Miklósnak, hogy elvégezze az érintett egyetemet, és erre ellenzékben jobb lehetősége lenne, mint kormányon. Ráadásul ellenzékben eddig nem sikerült elvégeznie - tette hozzá.

Most kivételesen igazat mondott Márki-Zay

Azt állítjuk visszaigazolva ezen a hangfelvételen, hogy Soros György szervezetei évek óta lejárató akciót folytatnak Magyarország ellen - mondta egy másik kérdésre. Elfogadhatatlan az a gyűlöletkeltés, amit Márki-Zay folytat, de abban igaza van, hogy Brüsszel számára főnyeremény lenne a baloldal győzelme.  

Az adományt fel kell tüntetni a vagyonnyilatkozatban - mondta egy másik kérdésre Gulyás Márki-Zay vagyonnyilatkozatával kapcsolatban.