Müller Cecília: Itt az újabb variáns, ami a BA2 nevet viseli - videó

MÜLLER Cecília
Budapest, 2022. január 11. Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében 2022. január 11-én. Müller Cecília elmondta, hogy mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. Közölte, bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Müller Cecília országos tisztifőorvos ma reggel a Mokkában számolt be arról, hogy Magyarországon is megjelent az omikron fertőzőbb variánsa - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília péntek reggel a Mokka vendégeként mesélt a vírus új fajtájáról, illetve arra is kitért, hogy mennyire kell aggódni miatta.

– mondta az országos tiszti főorvos.

Hazánkban a hivatalos közlés szerint az omikron eredeti variánsa a domináns, de a tisztifőorvos bejelentése szerint megjelent az omikron új, BA2 változata is. Müller Cecília szerint ettől nem kell megijedni, mert az eddigi tapasztalatok alapján ez az alvariáns sem okoz súlyos betegséglefolyást.

Arra is kitért, hogy Európában 1-15% között jelen van különböző országokban.

A jelenlegi ismeretek szerint úgy tűnik, ez az új variáns nem fog változtatni a jelenlegi járványhelyzeten.

"Optimista vagyok, mert bár magas esetszámot detektálunk, de minden nap egyre kevesebbet" – értékelte. De kitért arra is, hogy a szennyvízben még mindig kicsi növekedés van, de már nem olyan intenzíven és meredeken.