Orbán Viktor: Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között

ORBÁN Viktor, rádió, interjú
Budapest, 2021. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai székházában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorban 2021. október 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható - mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint, míg Nyugat-Európában épp kifogy a gáz a tározókból, a magyar kormány megvédi a rezsicsökkentést. Brüsszelben egy szervilis baloldali magyar kormányt akarnak - hangzott el az interjúban. 
Vágólapra másolva!

Tizenkétszer tárgyaltam eddig az orosz elnökkel, de ilyen különleges kérdések miatt még sohasem – összegezte az orosz elnökkel való találkozóját Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, megjegyezve: a találkozó különlegességét nem az orosz-magyar kapcsolatok, hanem a fokozódó nemzetközi helyzet okozta.

A kormányfő szerint a kormány céljai teljesültek, hiszen az orosz-magyar ügyekben jó megállapodásokat sikerült kötni, de a találkozó fókuszában mégis az Ukrajna és Oroszország közötti katonai feszültség állt. Mivel pedig hazánk is NATO és EU tagállam, ezért részei vagyunk ennek a konfliktus mezőnek – fogalmazott.

Orbán Viktor: A kormány céljai teljesültek, hiszen az orosz-magyar ügyekben jó megállapodásokat sikerült kötni Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jégtörő

Van még egy-két ország, aki próbálkozik ezzel, például Németország és Oroszország jó gazdasági kapcsolatot ápol egymással – magyarázta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a franciák is saját modell alapján építik a kapcsolataikat az oroszokkal.

- magyarázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, az orosz elnökre nagyon vigyáznak hazájában, ennek a része volt a hosszú asztal is, amelynél tárgyaltak. A tárgyalás öt óra hosszú volt, nehéz ennyi ideig észnél lenni – árulta el a miniszterelnök. A kormányfő tisztázta: a Szovjetunióval nagyon rossz viszonyt ápoltunk, de most az oroszokkal kiépíthetünk egy jobb együttműködést.

Szerinte a baloldali kormányok alatt mindig azért jönnek külföldiek az országba, hogy vigyenek, míg most hozni akarnak ide, tőkét, beruházásokat. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország szuverén ország, súlya van a nemzetközi politikában. A miniszterelnök azért dolgozik, hogy megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét, ehhez pedig szükség van Paks 2 megépítésére és egy nagyméretű napelem-fejlesztésre, amit már előkészített a kormány.

Így lehet megvédeni a rezsicsökkentést

Az amerikai gáz mindig drágább, mint az orosz

- árulta el Orbán. Ősszel Szijjártó Péter már megállapodott 4,5 milliárd gázszállítmányról, ezt javasolta most a miniszterelnök még egymilliárd köbméterrel megnövelni. – A megállapodás közel van, még a külügyminiszternek kell egy-két kört futnia – fogalmazott a kormányfő. Felidézte, hogy másfél éve a szakértők nagy része még azt mondta, hogy nem érdemes belelépni egy következő 15 éves szerződésbe, mert a piacon lesz elég gáz, és lehet majd olcsóbban is vásárolni.

Középpontban a rezsicsökkentés megvédése Forrás: MTI/Oláh Tibor

Nyugat-Európában épp kifogy a gáz a tározókból, és nem tudnak eleget vásárolni, mert nincs hosszútávú megállapodásuk – mutatott rá a miniszterelnök. A rezsicsökkentést Magyarország az oroszokkal kötött szerződés miatt tudja megvédeni – hívta fel a figyelmet.

Újabb vakcinát gyárthatnak Debrecenben

Ha a helyzet továbbra is így marad, akkor tudunk majd az oroszokkal Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk külföldre adni – ismertette Orbán Viktor. Olyan vakcinagyárat építünk Debrecenben, amely képes a Magyarországon használt vakcinák előállítására. A járvány tanulsága, hogy ez fontos – fejtette ki a kormányfő. Azt is közölte, hogy

Orbán Viktor elmondta, fontos hogy a magyarok sok vakcina közül tudjanak választani. Ez egyedülálló dolog, 5-6 vakcina közül lehet választani Magyarországon. Az év végére megvalósulhat a debreceni oltóanyaggyárban a Szputnyik vakcina gyártása.

Brüsszel egy liberális birodalmat akar

Orbán Viktor szólt arról is, hogy amíg a tagállamok eltűrik, addig Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében. Egy európai birodalomban gondolkoznak sokan, és akkor a magyar függetlenség csorbulhat.

- mondta a kormányfő. Szerinte jó példa erre a helyreállítási alap körüli vita, ahol Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ propagandát az iskolába. Magyarországon és Lengyelországon túl a többi tagállam érdekét is sérti az egész eljárás, és nem engedjük a nemzeti jogaink csorbítását - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint Brüsszelben egy szervilis magyar kormányt szeretnének, és ezt nyíltan elmondták.

Brüsszel birodalmat építene Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy míg sok dologra büszke lehet minden magyar (25 éven aluliak adómentessége, 13. havi nyugdíj, szja visszafizetés), és mindenki egy lépést mehet előre évente. Közben pedig jönnek újságírók, akik fake news-okat írnak, és ez joggal bosszant mindenkit - tette hozzá.

Magyarország előre megy és nem hátra

Orbán Viktor elmondta, mindenki látja, hogy a nemzeti vagyon nő és épül az ország, így vissza tudjuk adni a gyermeket nevelő családoknak a befizetett szja-t. Magyarország előre megy, és nem hátra.

A szorongás és a félelem kezd elpárologni a járvány kapcsán, és ezért lehetett a védettségi igazolvány érvényességét meghosszabbítani május 1-ig - zárta a kormányfő.