Szijjártó Péter szerint párbeszédre van szükség a Nyugat és az oroszok között, az ukrajnai magyaroknak pedig vissza kell kapniuk a jogaikat

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában interjút adott az Iszvesztyija című orosz újságnak. A magyar diplomácia vezetője leszögezte, hogy Magyarország párbeszédet szeretne Oroszország, a NATO és az EU között, ennek pedig már vannak komoly jelei. Szijjártó arról is beszélt, hogy hazánknak nem érdeke egy újabb hidegháború, mert mi abból csak vesztesként kerülhetünk ki. A kárpátaljai magyar kisebbséggel kapcsolatosan a külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy az ottani magyaroknak vissza kell kapniuk a jogaikat, de ebben a tekintetben az ukrán fél részéről nem lát semmiféle pozitív előrelépést, sőt ellenkezőleg, inkább visszalépés tapasztalható.
Vágólapra másolva!

Az orosz újságíró kérdésére válaszolva Szijjártó Péter elmagyarázta a magyar modell lényegét. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt,

Ezt követően arról, beszél, semmi szükség arra, hogy Magyarország közvetítsen Oroszország, a NATO és az EU között, mivel Biden elnök és Putyin elnök már kétszer is tárgyaltak a közelmúltban, Macron francia államfő pedig szintén kétszer beszélt Putyinnal négy napon belül.

Szijjártó Péter nyilatkozik az Iszvesztyijának. Forrás: Szijjártó Péter/ Facebook

Közben Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is tárgyalnak, illetve sor kerülhet Putyin elnök Boris Johnson brit miniszterelnök között telefonbeszélgetésre is.

Szijjártó Péter kijelentette:

A külgazdasági és külügyminiszter külön kihangsúlyozta, hogy Magyarország már egy ideje NATO tagállam és EU tagállam, mégis jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Szijjártó arról is beszélt, hogy

a brit média értesüléseivel szemben Magyarországra nem jönnek sem brit, sem amerikai csapatok, mivel vannak nálunk NATO katonák, méghozzá a Magyar Honvédség.

A Magyar Honvédség egy NATO egység – mondjuk így – egy NATO hadsereg. És a jelenlegi helyzet alapján a Magyar Honvédség megfelelő állapotban van ahhoz, hogy megvédje az országot. Tehát nincs szükség külső csapatokra hazánk területén. NATO tagállamként mindenképpen folyamatosan együttműködünk más NATO tagállamokkal, beleértve az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, megállapodásaink vannak képzési küldetések, illetve kölcsönös csereprogramok vonatkozásában, és ennek keretén belül, a rotáció keretén belül állomásoztak már NATO csapatok Magyarországon – fűzte hozzá.

A horvát elnök azon bejelentését, miszerint az ő katonái, Horvátország katonái nem fognak részt venni az ukrajnai háborúban a külgazdasági és külügyminiszter nem kommentálta, helyette a magyar álláspontot hangsúlyozta ki:

Ezért van az, hogy ahelyett, hogy be nem következett eseményekre vonatkozóan alkotnánk elméleteket, arra kérünk mindenkit, hogy csillapítsa a feszültséget. Csillapítsa a feszültséget, tárgyaljon és használja a diplomácia eszközeit, mert nem akarjuk, hogy visszatérjen a hidegháború.

– egyértelműsítte a magyar álláspontot.

Szijjártó Péter nyilatkozik az Iszvesztyijának. Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

A kárpátaljai magyar kisebbséggel kapcsolatos kérdése azt felelte, hogy

150 000 magyar él Ukrajnában

az ország nyugati részében. Ők nem migránsok, ez egy őslakos közösség, már évszázadok óta ott élnek.

Sajnálatos módon 2016 óta a magyar közösség jogai folyamatosan sérülnek, hogy egészen világosan fogalmazzak. Tehát az anyanyelv oktatásban, közhivatalokban, médiában, kultúrában történő használatára vonatkozó rendelet módosításai következtében az anyanyelv használatát egyre inkább korlátozzák.

És időről időre újabb kezdeményezések kerülnek az ukrán parlament napirendjére a jogok további korlátozására vonatkozóan. És ez a magyar kormány számára elfogadhatatlan. Ezt követően Szijjártó arról beszélt, hogy általában azzal támadják Magyarországot, hogy ragaszkodnak a nemzeti kisebbségeink jogaihoz, ez pedig Oroszország érdekeit szolgálja, aminek semmi köze a valósághoz, hiszen

a magyar álláspontnak, hogy megvédjék az ukrajnai magyar közösség jogait, semmi köze Oroszországhoz.

A magyar diplomácia vezetője megoldásképpen azt javasolta, hogy

Végezetül arra a kérdésre válaszolva, hogy lát-e bármilyen pozitív hatást Ukrajna részéről, Szijjártó Péter azt felelte, hogy sajnos nem. Sőt, ezzel ellentétben, bármikor is bármilyen gesztus merül fel magyar részről, vagy ha magas szintű találkozó, vagy tárgyalás zajlik, azokat általában további visszalépések követik.

– zárta interjúját a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter Iszvesztyijának adott interjúja teljes egészében alább hallgatható meg: