Újabb leleplező interjú: Ha Orbán Viktort leváltanák, Brüsszelben megkönnyebbülnének - videók

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2021. december 16. Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án. MTI/Európai Tanács
Vágólapra másolva!
Ha egy tagállam kormánya azt csinálja, amit Brüsszel akar, úgy akkor sem indítanak az adott ország ellen vizsgálatot, ha ott nagy a korrupció és lopják az uniós pénzeket. Ellenben ha egy tagállam szembemegy Brüsszel akaratával, akkor folyamatos támadásokra számíthat – összefoglalva erről beszélt Dalibor Rohac, egy amerikai kutatóintézet munkatársa abban a videóinterjúban, amely a brüsszeli kettős mércét leleplező terjedelmes dokumentumhalmaz részeként, ismeretlen e-mail címről érkezett a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez. A kutató a korrupció és az orosz kapcsolat megítélésén keresztül mutatta be a Magyarországgal szemben alkalmazott alaptalan megkülönböztetést, támadást, egyúttal közölte: Brüsszelben nagyon megkönnyebbülnének, ha Orbánt leváltanák, és ismét a baloldal kerülne kormányra Magyarországon - írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Nemcsak politikai, hanem gazdasági kérdésekben is kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben Brüsszel, valamint a vele összejátszó nemzetközi média. Ez derül ki Dalibor Rohac korábbi videónyilatkozatából, a férfi az American Enterprise Institute munkatársaként vizsgálta Kelet-Közép-Európa és az unió folyamatait. A beszélgetés egy pontján az interjú a lap számára beazonosíthatatlan készítője arról faggatta a kutatót, hogy ha

– A médiaelitek és az európai intézmények hajlamosak arra, hogy a saját embereiknek tartott szereplőknek megadják az ártatlanság vélelmét, például azokban a szituációkban is, amikor ezt Orbántól megtagadják – kezdte válaszát Rohac, majd Robert Fico volt szlovák miniszterelnököt hozta fel példaként.

Ficót ezért nem támadták

A névleg szociáldemokrata Fico vezette kormány meglehetősen korrupt volt, ám Ficót mégis a saját emberüknek tartották, mivel az európai szocialisták frakciójában ült – fogalmazott a kutató, majd később ezt azzal egészítette ki: Ficónak mégsem kellett olyan kedvezőtlen brüsszeli reakciókkal szembenéznie, mint Orbán Viktornak.

Véleményem szerint, ha Orbán Viktort leváltanák, és ismét a szocialisták kerülnének kormányra Magyarországon, akkor Brüsszelben nagyon megkönnyebbülnének – vélekedett Rohac, s azt is kifejtette, miért gondolja így.

- elevenítette fel. Rohac minden bizonnyal arra utalt, hogy bár Brüsszel rendre a korrupció miatt támadja, bünteti a jelenlegi magyar kormányt, ám a visszaélések vélt vagy valós mértéke a legkevésbé sem érdekli az uniós bizottságot.

Ezután Rohac megvilágította Brüsszel szempontjait. – Nem gondolom például, hogy a magyar szocialisták megpróbálnák az európai migráció elszánt ellenzőiként feltüntetni magukat – mondta a kutató, majd arról beszélt, hogy szerinte a hazai baloldal kevésbé bocsátkozna bele az Európa egészének helyzetét taglaló olyan vitákba, mint például a migrációról, a multikulturalizmusról, vagy a liberalizmusról szóló diskurzus. – Ezzel pedig – vélekedett Rohac – jóval nagyobb mozgásszabadságot vásárolhatna magának Brüsszelben, ahogy tette azt Bulgária és Románia.

Ezért nem zavarja Brüsszelt a romániai és brüsszeli lopás

A kutató ezen a ponton rántotta le a leplet a brüsszeli kettős mércéről. Így fogalmazott:

Rohac beszélgetőpartnere nem hagyta a levegőben a meghökkentő kijelentést, s rákérdezett:

„Tehát azt mondja, hogy azokat az EU elvárásainak megfelelő országokat nem részesítik negatív elbánásban, miközben azokat a magyar vagy a lengyel vezetőket igen, akik több függetlenségre törekednek?"

Igen, ez is a reálpolitika működésének egyik oldala – felelte a kutató, végül azt fejtegette: jó lenne, ha Brüsszel ugyanazokat a normákat kérné számon minden tagállamon, de éppen Magyarország és Lengyelország példája mutatja, hogy a valóságban erről szó sincs.

Dalibor Rohac a beszélgetés egy másik részében azt mutatta be, mindegy, hogy ideológiai vagy gazdasági kérdésekről van szó, Brüsszel a nemzetközi sajtóval és az NGO-kkal karöltve rendszeresen kettős mércével mér. Példa erre az oroszokhoz fűződő viszony.

Bulgária van jelenleg legközelebb Oroszországhoz, s lehet tudni, hogy számos állam, köztük Csehország és Ausztria is együttműködik az oroszokkal, a média mégis leginkább Magyarországot bírálja – fogalmazott a videóinterjúban a kutató. Hozzátette:

„Németországnak is megvan a saját története Oroszországgal kapcsolatban. Elég az Északi Áramlat 2-t említeni, s az egyik korábbi kancellárt, aki benne van az egyik orosz állami vállalat igazgatóságában."

E megjegyzéssel Rohac Gerhard Schröder volt kancellárra utalt, aki hivatali idejének lejárta után az orosz gázt közvetlenül Németországa szállító Északi Áramlat csővezeték megépítését irányító, orosz többségi tulajdonban álló vállalathoz került. A legfrissebb hírek szerint egyébként Schröder akár az orosz állami energiaóriásban, a Gazpromban is vezető tisztséghez juthat.

De térjünk vissza a videóinterjúhoz! A kutató ezek után nevén nevezve a jelenséget úgy fogalmazott:

Mondhatjuk, hogy egyfajta kettős mérce érvényesül, ahogy ezekről a dolgokról tudósítanak.

Majd ezzel folytatta: „Bár bírálható, hogy a magyar kormány gesztusokat és engedményeket tesz az oroszoknak, de más kormányok is ezt teszik, például az olaszok, vagy a németek, s ezeket az eseteket is ugyanúgy kellene kritizálni." Végül úgy vélekedett: „Magyarország ugyan egy kicsit kiemelkedik az említett mezőnyből, de hogy teljesen Putyin zsebében lenne? Természetesen nem."

Egybecsengések

Dalibor Rohac véleménye egyébként pontosan egybecseng a Soros-alapítványok egyik korábbi igazgatójáéval: Andrej Nosko egy, szintén a Magyar Nemzet által közzétett videóinterjúban arról beszélt, hogy

A sokszor bántóan nyilvánvaló kettős mércére Nosko szintén Szlovákia és Románia nyugati megítélését hozta fel példaként. De a Soros-alapítványok egykori vezetője arról is beszélt, hogy a külföldi média Magyarországról és Lengyelországról szóló tudósításai torzítanak, elfogultak és felszínesek. Emiatt szerinte a nemzetközi nyilvánosságban a két országot valós érvek felsorakoztatása nélkül lehet ostorozni.

Az Origo is beszámolt egy másik Skype-interjúról, amely szintén része annak a terjedelmes dokumentumhalmaznak, amely e-mailen érkezett a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez. Ezen a felvételen Kálmán Mátyás, a 24.hu és az Index korábbi munkatársa közölte, hogy

Kálmán Mátyás szerint nem jó, hogy a sajtó munkatársai ilyen mértékben függenek az NGO-któl, és úgy vélte, ilyen körülmények között nehéz transzparensen működni. Egy Soros György által finanszírozott jogvédő szervezetet, az Amnesty Internationalt is azon NGO-k között említette, amelyek minél nagyobb mértékben vonnák az ellenőrzésük alá az újságírókat.