A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. január 7-én 21 óra 50 perc és 2022. január 8-án 4 óra 20 perc között három gépjárművet ellenőriztek a megye különböző településein: Kiskunmajsán, Kiskőrösön és Baján. A kocsikban a kirgiz, ukrán és moldáv sofőrökön kívül összesen 26 – magát szír és afgán állampolgárnak valló – illegális migráns tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőrök a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussannak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A külföldieket előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően kezdeményezik letartóztatásukat.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Forrás: police.hu

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.