Az Orbán-kormány 12 éve folyamatosan növeli a családok támogatását

Happy,Father,And,Mother,With,Little,Children,Sitting,On,Floor offspring,parent,communicate,dad,happy,mom,merry,relation,mother Happy father and mother with little children sitting on floor near sofa and laughing while having fun together at home during we
Happy father and mother with little children sitting on floor near sofa and laughing while having fun together at home during weekend
Vágólapra másolva!
Szakítva a bukott baloldal politikájával a 2010-ben felálló Orbán-kormány a magyar családok pártjára állt. Miután Orbán Viktor és kormánya stabil alapokra helyezte a magyar gazdaságot, folyamatosan szélesítette a családtámogatási rendszert. Az elmúlt tizenkét évben nem volt olyan esztendő, amikor a magyar családok helyzete ne javult volna. A jobboldali kormány legnépszerűbb családpolitikai lépései a csok, a Babaváró Támogatás és családi adó-visszatérítés, azonban ennél sokkal több fontos lépés történt az elmúlt időszakban. Az Origo évről évre végigvette, milyen segítséget kaptak a magyar családok a kormánytól.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Orbán Viktor a 2019-es Budapesti Demográfiai Csúcson, amivel a kormányfő tökéletesen bemutatta a jobboldali kormány ars poeticáját. Család és nemzet: egymásra épülő elemek, az egyik a másik nélkül mit sem ér. Éppen ezért a kormányzati politika középpontjában a kezdetektől fogva a magyar családok támogatása és ezáltal a gyermekvállalási kedv növelése áll.

2010

A rendszerváltást követően kedvezőtlen demográfiai folyamatok indultak meg, aminek a korábbi időszakokban tett családpolitikai lépések sem tudtak gátat szabni. Mint ismert, a sorozatos megszorítások következtében a Gyurcsány-korszak legnagyobb vesztesei a magyar családok voltak.

Éppen ezért a kétharmados parlamenti többséggel megválasztott Fidesz-KDNP kormány - a 2010 előtti baloldali kormányokkal ellentétben - a magyar emberek és így a magyar családok pártjára állt.

Orbán Viktorék az első pillanatoktól kezdve komplex módon nyúltak a kérdéshez, és szélesebb családtámogatási rendszer keretei között kívánták kezelni a kedvezőtlen tendenciát.

Sikerükben komoly szerepet játszik, hogy tizenkét éve politikai stabilitás uralkodik az országban, három egymást követő parlamenti választáson is bizalmat kaptak. A politikai értelemben vett biztonság pedig lehetővé tette az állandó elemekre építkező családpolitikai eszközrendszer kialakítását.

Nem sokkal az új kormány felállása után 2010 júniusában Orbán Viktor huszonkilenc intézkedésből álló akciótervet ismertetett az Országgyűlésben. A kormányprogram új gazdasági rendszer kialakítását és a társadalmi kölcsönös felelősségvállalás alapelvének érvényesülését hirdette meg.

Ebben számos családokat érintő intézkedések szerepeltek. Többek között családi adóalap-kedvezményeket vezettek be egy, kettő, három gyermek után, amelyeknek az összege évről évre nőtt a költségvetés lehetőségeitől függően. Egyúttal befagyasztották a közüzemi díjakat, az év végéig kilakoltatási moratóriumot rendeltek el, és megszüntették a lakáscélú devizahiteleket.

Huszonkilenc intézkedésből álló akciótervet ismertetett Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a Parlament keddi ülésén Forrás: 2010-2015.miniszterelnok.hu/

2012

Az építkezés folytatódott, és a kormány 2012-től újraindította a lakástámogatási rendszert, az Otthonteremtési Programot. Ennek egyik eleme - a gyermekek számától, a lakás nagyságától és energetikai állapotától függő - szociálpolitikai kedvezmény lett, a másik eleme pedig a lakáshitelekhez nyújtott kamattámogatás és az önerő 20 százalékra csökkentése az új vagy használt lakás vásárlására, építésére, lakáskorszerűsítésre. Nem mellesleg az intézkedéssel segítettek a bajba jutott adósokon is.

2014

Komoly családpolitikai lépések történtek a 2014-es Nemzeti Reform Programban. Sok minden más mellett bevezették a családi járulékkedvezményt, bővítették a gyermekgondozási támogatások rendszerét, mégpedig a gyed extrával, a diplomás gyeddel, valamint a munkahelyvédelmi akció keretében az édesanyákat foglalkoztatóknak a gyermekek 3 éves koráig biztosított járulékkedvezménnyel.

Egyébiránt az Otthonteremtési Programban szereplő támogatásokat kiterjesztették az egy gyermeket nevelőkre vagy az egy gyermeket vállalókra is, valamint a kedvezményes kamattámogatott hiteleket a továbbiakban a használt lakások vásárlása esetén is igényelni lehetett.

2015

A harmadik Orbán-kormány bővítette a családi adókedvezményre jogosultak körét: elérhető lett az első házasok adóalap-csökkentő kedvezménye.

Nagyon fontos családpolitikai döntés született ebben az évben: 2015. júliustól elindult a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, ismertebb nevén a csok, amit a 40. életévüket be nem töltött házaspárok, legalább két gyermek vállalása esetén igényelhettek. A támogatás összege kezdetben 500 ezer forinttól 2,5 millió forintig terjedt, a gyermekek számától, a lakás nagyságától és energetikai besorolásától függően.

2016

Nem volt megállás, tovább nőtt a családi adóalap-kedvezmény, és a csok gyermekvállalás esetén járó támogatások jelentősen megemelkedtek. A szociálpolitikai kedvezmény három gyermek vállalása és új lakás vásárlása esetén 10 millió forintra, négyszeresére emelkedett, két gyermek vállalása esetén duplájára 2,6 millió forintra nőtt.

Továbbá ebben az évben drasztikusan csökkent az új lakások áfája, 28 százalékról 5 százalékra, ami közvetetten befolyásolta a családok otthonteremtésének terheit. Arról nem is beszélve, hogy az szja is mérséklődött 16 százalékról 15 százalékra.

A jobboldali kormány a 2010-es megalakulása óta minden erejével segíti a magyar családokat Forrás: Origo

2018

- szögezte le egy évvel korábban Orbán Viktor, és így is lett. Az általa vezetett kormány ugyanis addig

soha nem látott mértékű támogatásban részesítette a magyar családokat.

Elkezdődött ugyanis a 2017-ben ismertetett gyermekvállalást ösztönző akcióterv megvalósítása. Ezek voltak a családokat segítő csomag legfontosabb elemei:

  • a diplomás gyed időtartamát kitolták a gyermek kétéves koráig,
  • a családok jelzáloghitel-tartozásából a harmadik gyermek születése után (és minden további gyerek esetén) egymillió forintot átvállalt az állam,
  • tovább emelték a családi adókedvezményt,
  • mérséklődtek a csok adminisztrációs terhei,
  • a diákhitel két gyermek után felére csökkent, a harmadik gyermek után eltörölték a fennálló hiteltartozást,
  • a külföldön élő magyarok is igénybe tudták venni a családtámogatási kedvezményeket a Köldökzsinór program jóvoltából,
  • komoly összegeket különítettek el a lombikprogram hozzáférési lehetőségének növelésére, a szükséges gyógyszerek támogatására,
  • bővítették az ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak körét.

2019

2019-ben a kormány meghirdette a hétpontos Családvédelmi Akciótervet, ami szintén jelentős segítséget nyújtott a magyar családoknak:

  • bevezették a Babaváró támogatást. Minden első házas, 40 év alatti nő 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet a közös életkezdéshez, a megszületett gyermekek számától függően pedig további könnyítéseket kaphat a visszafizetés során,
  • bővítették a csok kedvezményes hitelét. A két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják,
  • a jelzáloghiteles családok hiteltartozását már a második gyermek születésekor egymillió forinttal, a harmadik gyermek után négymillió forinttal, minden további gyerek születésekor újabb egymillió forinttal csökkentették,
  • a legalább négy gyermeket világra hozó és felnevelő édesanyákat életük végéig mentesítették a személyi jövedelemadó fizetése alól,
  • elindult a nagycsaládosok autóvásárlási programja: a kormány a legalább három gyermeket nevelő családoknak a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához biztosított támogatást,
  • tovább bővítették a bölcsődei hálózatot,
  • bevezették a nagyszülői gyedet. A jövőben, ha a szülők így döntenek, helyettük a nagyszülők is gyeden maradhatnak.
Orbán Viktor bejelentette a hétpontos családvédelmi akciótervet Forrás: Polyák Attila - Origo

Szintén érintette családokat, hogy a Magyar Falu Programba 2019-től beépítettek családpolitikai elemeket is: a falusi csokot és az óvodafejlesztési programot. A bölcsődék mellett az óvodák fejlesztése is szerepelt a kormányzati célkitűzések között, melynek érdekében két év alatt mintegy 1400 falusi óvoda megújítására biztosít forrást a kormány.

2020

Bár az addig teljesen ismeretlen koronavírus tavalyelőtt rendkívüli kihívás elé állította a világ valamennyi kormányát, Magyarországon a nehézségek ellenére folytatódott családpolitikai támogatások bővítése.

A kormányt ez sem tántorította el a céljától, és minden erejével védelmet és biztonságot kívánt nyújtani a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő magyar családoknak.

A kormány a veszélyhelyzet alatt könnyített a gyermeket vállaló és nevelő családoknak járó egyes támogatások igénybevételi feltételein, és további intézkedésekkel védte a kisgyermekes családok lakhatási biztonságát. Így többek között szüneteltek a bírósági és adóhivatali végrehajtások,
kilakoltatások és a lakóingatlanok árverezése tekintetében moratórium lépett életbe.

2021

Tavaly sem maradtak el a családokat segítő kormányzati lépések. 2021 júliusától a bruttó bér száz százalékára emelkedett a csecsemőgondozási díj az addigi 70 százalékról. A módosítás célja értelemszerűen az volt, hogy a gyermekes családok jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. A CSED mértékének emelésével a gyermekvállalás előtt dolgozó édesanyák a szülési szabadság alatt a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátást kaptak kézhez, mivel a CSED után társadalombiztosítási járulékot nem kell fizetni.

Az új lakások áfáját 150 négyzetméter alatti lakások és 300 négyzetméter alatti családi házak esetében a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány. A kormány 2021 januárjától
illetékmentességet biztosított a csokkal új vagy használt lakást vásárló családoknak. Szintén ekkortól a gyermeket nevelő családok igénybe vehették az otthonfelújítási támogatást.

2022

Ha 2018 a családok éve volt, akkor ez az idei évről is elmondható. A családi adó-visszatérítés ugyanis rekordmértékű támogatást jelent a magyar családoknak: az ország eddigi legnagyobb egyösszegű családtámogatásáról, egyben legnagyobb adócsökkentésének kifizetéséről van szó.

A kedvezményben részesített szülők az átlagbér szintjéig kapják vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat (szja), a visszatérítés maximális összege szülőnként elérheti a 809 ezer forintot.

Ezenkívül a kormány szimbolikus módon visszavezette a baloldal által 2010 előtt megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Arról nem is beszélve, hogy jelentős fizetésemelést kaptak, vagy fognak kapni az állami szférában dolgozók.

Századvég: Az Orbán-kormány nagyot javított a családok anyagi helyzetén

A kutatóintézet minapi tanulmányában kiemelte, hogy a jobboldali kormány 2010 óta nagy hangsúlyt fektet a magyar családok támogatására, körülményeik javítására, valamint a gyermekvállalás ösztönzésére. Külön aláhúzták, hogy a kormányzat többek között bevezette a babaváró hitelt, az otthonfelújítási támogatást, illetve a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

A Századvég közvélemény-kutatásában arra jutott, hogy a jobboldali kormány családbarát intézkedéseinek pozitív hatásai széles körben érzékelhetők a lakosság számára. A magyarok közel kétharmada (64 százaléka) úgy gondolja, hogy amióta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a családjának anyagi helyzete összességében javult, ezzel szemben 26 százalékuk válaszolt úgy, hogy szerinte a családja anyagi körülményei romlottak.

A kutatás rávilágít ugyanakkor arra, hogy a válaszadók mindössze 17 százaléka feltételezi, hogy javulnának családjának pénzügyi körülményei, amennyiben a baloldal alakítana kormányt.

Eredmények

2010 óta az Orbán-kormányok 3,5-szeresére növelték a családtámogatásokra fordítható összeget. Fontos leszögezni, hogy a 12 éve épülő magyar családtámogatási rendszer látványos eredményeket tud felmutatni. A legfrissebb adatok szerint

  • 2021-ben 93 000 gyermek jött világra, a születések száma utoljára 2016-ban volt ilyen magas,
  • 72 000 pár kötött házasságot,
  • a házasságkötések száma utoljára 1986-ban volt ilyen magas,
  • a teljes termékenységi arányszám 1,59-re nőtt a 2010-es 1,25-ös értékhez képest,
  • 24 ezerről 15 ezerre csökkent a válások száma (2010-2020),
  • 40 ezerről 24 ezerre csökkent az abortuszok száma (2010-2020).

Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy 2010-hez képest jelentősen csökkent a szülőképes nők száma, és ebből következően a lehetségesen házasulandók száma is.

Márki-Zaynak felfordul a gyomra a kormány családokat támogató politikájától

Mindezeket az intézkedéseket sodorná veszélybe és törölné el Márki-Zay Péter, ha tehetné. A baloldal jelöltje a kormány családokat támogató politikáját hazug képmutatásnak nevezte, amitől „felfordul a gyomra". Mindezt arra válaszul mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, ha marad a Fidesz-kormány, nemcsak megőrzik, hanem bővítik is a családtámogatást.