Ma kezdődik a 13. havi nyugdíj postai kézbesítése egymillió embernek, a többi érintettnek pedig pénteken utalják a bankszámlájára. Orbán Viktor miniszterelnök korábban ezzel kapcsolatban kijelentette: "Ez egy történelmi elégtétel! Elvették, ezt vissza kell adni!"

A rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban - így például rokkantási ellátásban, ideiglenes özvegyi nyugdíjban - részesülők is megkapják,  továbbá dupla összeg érkezik az árvaellátásból is, amellyel a kormány 56 ezer gyermek nevelését segíti.

A baloldal kormányzása idején egyhavi nyugdíjat elvett az idősektől, felemelték a nyugdíjkorhatárt, és sosem fizettek nyugdíjprémiumot. Márki-Zay Péter ráadásul egyenesen arról beszélt, hogy "böszmeség" a 13. havi nyugdíj visszaépítése. 

A kormány viszont ezzel is szeretné kifejezni megbecsülését az időseknek, és támogatni őket a koronavírus-járvány időszakában is. A 13. havi nyugdíj kifizetését - ahogy a tavaly novemberi nyugdíjprémiumot is - a jó gazdasági teljesítmény teszi lehetővé.