Egyszerre, egy összegben ennyi pénzt még soha nem utaltak az arra jogosult katonaállománynak - tudatta csütörtöki közleményében a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A közleményben úgy fogalmaznak, ez a HM és Magyar Honvédség számára is történelmi pillanat.

Azt írták: csütörtökön mintegy húszezer katona számára kezdődött meg

a hathavi illetménynek megfelelő összegű, a köznyelvben csak fegyverpénznek nevezett juttatás kifizetése.

Magyarország kormánya ezzel ismeri el és becsüli meg azt az áldozatos munkát, amit katonáink a haza szolgálatában tesznek itthon, a határok mentén, missziós szolgálatukban és immár harmadik éve a koronavírus-járvány elleni védekezésben - hangsúlyozta a HM.

Csütörtökön mintegy húszezer katona számára kezdődött meg a hathavi illetménynek megfelelő összegű, a köznyelvben csak fegyverpénznek nevezett juttatás kifizetése. A kép illusztráció!Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A közlemény szerint a juttatásra a kormányrendeletben foglaltak alapján azok a hivatásos és szerződéses katonák jogosultak, akik jelenleg is aktív szolgálatban állnak vagy nyugdíj előtti rendelkezési állományban vannak.

A kormány családtámogató politikájával összhangban azok a katonák is jogosultak e juttatásra, akik jelenleg családalapítás miatt vannak távol a mindennapi szolgálattól

- tették hozzá.

A HM arra is felhívta a figyelmet: "mivel a katonai jogviszony létesítése önmagában is elköteleződés a haza védelme iránt", így a fegyverpénzre - a próbaidő eredményes letöltését követően - a jelenleg még próbaidejüket töltő katonák is jogosultak.

A hathavi távolléti díjnak megfelelő juttatás utalása megkezdődött, így annak egy-két napon belül, de - a próbaidejüket töltőket leszámítva - legkésőbb február 15-ig valamennyi érintett számlájára meg kell érkeznie - olvasható a közleményben.